Skrotingen av rammeplanen: – Må ikke la oss lure

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Selv om Regjeringen skroter den nasjonale rammeplanen for vindkraft, betyr ikke det at vindkraftutbyggingen i norsk natur er over, understreker Norsk Friluftsliv.

Torsdag droppet Regjeringen den nasjonale vindkraft-planen – en plan som har skapt stort nasjonalt engasjement, med over 5000 høringssvar.

– Men man skal ikke tolke dette som et nei til videre utbygging av vindkraft i norsk natur. I verste fall kan dette føre til et frislipp, advarer Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Les også: Hvilken vei blåser vinden nå?

– Kunnskapsgrunnlaget må oppdateres

Regjeringen skal nå gjennomgå behandlingen av vindkraftkonsesjoner. Der skal natur og miljø veie tyngre, forsikrer olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Norsk Friluftsliv mener den nasjonale rammen for vindkraft avslørte store kunnskapshull, og mener det er et sterkt behov for en oppdatering av kunnskapsgrunnlaget om virkningene av vindkraft, både på kort og lang sikt. Dette må på plass før man eventuelt åpner for nye konsesjonsbehandlinger.

– Verdien av natur og friluftsliv må også vektlegges mye mer i konsesjonsbehandlingen. Naturkrisen vi står ovenfor er minst like stor som klimakrisen, og vi må nå sørge for å få mer natur, ikke mindre natur, sier Heimdal.  

Heimdal mener at gamle vindkraftkonsesjoner, der anleggsarbeidet ikke er påbegynt, må gjennomgås på nytt med et oppdatert kunnskapsgrunnlag, og vurderes etter nye konsesjonsregler.

Ønsker helhetlig energiplan

Fellesorganisasjonen mener det haster med å få på plass en helhetlig plan for produksjon av fornybar energi.

– Den bør fokusere på alternativer som havvind, energieffektivisering og solenergi. Målet må være energiløsninger med minst mulig konsekvenser for natur, mangfold og friluftsliv, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

BETYR IKKE NEI: Lasse Heimdal og Norsk Friluftsliv advarer mot å la seg lure av at rammeplanen for nasjonal vindkraft ble skrotet. Foto: Wanda Nordstrøm

Del denne artikkelen