ung
ung

Skotske leger kan gi natur på resept

Publisert – Sist oppdatert 10.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Paulina Cervenka

På Shetland i Skottland skriver leger ut naturopplevelser som turgåing og fuglekikking til pasientene sine. – Et supert tiltak, mener Norsk Friluftsliv.

Det kommer stadig ny forskning som bekrefter de mange helseeffektene av å være i naturen. For eksempel kan det å oppholde seg i grønne omgivelser gi lavere stressnivå og bedre humør. Det kan også gjøre oss fortere friske.

Denne kunnskapen har leger på Shetland i Skottland tatt til seg. De har nå fått autorisasjon til å gi pasienter resept på naturopplevelser, med mål om å redusere blodtrykk, angstlidelser og gi økt livskvalitet.

– Dette er et supert tiltak, som jeg håper at norske leger vil la seg inspirere av! Det er ingen tvil om at friluftsliv og naturopplevelser har en god effekt på både den fysiske og psykiske helsa vår. Særlig for de som lider av stress, kroniske sykdommer og ulike psykiske plager, kan et tettere forhold til naturen bidra til at livet blir mer levelig, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

I forbindelse med satsingen er det laget en kalender med naturopplevelser som kan foreskrives. I mars foreslår de for eksempel at du kan låne en hund å gå tur med.

– I kalenderen finner du naturopplevelser som passer for mange, uavhengig av helsetilstand. En del av disse er så klart tilpasset skotsk natur og kultur, men mange er enkle å gjennomføre her i Norge. Et forslag er for eksempel å rett og slett gå ut i naturen, og stå stille i tre minutter og lytte til lydene. Det kan være en god og helende opplevelse, sier Heimdal, som anbefaler alle å ta en kikk på kalenderen.

Du finner kalenderen over legenes forslag til naturopplevelser her.

Del denne artikkelen