12 apper som er nyttige på tur

Publisert – Sist oppdatert 12.03.2024
Foto: Gard Eirik Arneberg

Lurer du på hvor du skal gå, hvordan skiføret er eller hvilken stjerne du har sett? La disse appene gi deg svaret.

Vi har laget en liste over apper og nettsider som kan være nyttige for deg som vil oppleve friluftslivet, enten du skal på skitur i fjellet, fisketur ved sjøen, eller bare en kort tur ut i nærområdet.

Finn nye turruter og turmål

 • UT.no: Turplanleggeren fra Den Norske Turistforening, finnes både som app og nettside. Her finner du over 16.000 turforslag og 1.900 hytter over hele landet. Du kan filtrere på ulike typer turer, som for eksempel fotturer eller sykkelturer. Turene er merket med vanskelighetsgrad, så her finner man noe for alle.
 • DNT SjekkUt: Med SjekkUT-appen kan du finne dine favoritturposter og skjulte perler nær der du er. Du kan sjekke inn digitalt, signere gjesteboken og dele opplevelsen på sosiale medier.
 • Skisporet.no: Vil du ut på skitur? Med denne appen i lomma er du alltid oppdatert med løypestatus på 23000 km skiløyper fra 450 skisteder i Norge.
 • Trimpoeng: Trimpoeng er et enkelt turkonkurransekonsept som gjør det enda mer motiverende å komme seg ut på tur. Deltakere laster ned Trimpoengappen og blir med på en konkurranse i sitt lokalområde. For å delta på en konkurranse, må det være noen som har opprettet en der du bor. Dersom det ikke er det, kan du jo få satt opp en selv?
 • Norgeskart friluftsliv: Her får du tilgang til mange typer kart, slik at du holder stø kurs mot turmålet! Du får både topografisk kart, topografisk rastekart og sjøkart fra Statens Kartverk. I tillegg kan du velge Googles satellittkart.

Sopp og fiske

 • Digital soppkontroll: Denne appen lar deg enkelt laste opp bilder av sopp du finner. Soppkyndige går gjennom bildene og svarer på om det er en matsopp eller ikke. I tillegg kan du finne nærmeste fysiske soppkontroll, oversikt over ulike sopper og råd til soppturen.
 • NJFF: I denne populære appen finner du nyttig informasjon for deg som driver med jakt og fiske. For jegeren finner du alt fra jakttidskalender til gevir-sider og skytebaneguide. For fiskeren finnes både oversikt over fiskearter i saltvann og ferskvann, vektberegningstabell, med mer.

Gøy for hele familien

 • Turorientering.no: TurOrientering kombinerer gode naturopplevelser med fysisk aktivitet og hjernetrim. I denne appen finner du turer inndelt etter vanskelighetsgrad, og er du ny bør du starte med en grønn tur, som ofte er gratis. Alle kan delta uansett erfaring, alder og form!
 • Stolpejakten: Dette er et lavterskeltilbud hvor du skal finne stolper plassert rundt i nærmiljøet. Stolpene registreres i app eller på nettsiden. Det er en fin måte å bli bedre kjent der du er. Stolpejakten passer for både unge og gamle, og er tilrettelagt for de med funksjonsnedsettelse.
 • Viltappen: Denne appen, laget av Svenska Jägerförbundet, er et must for naturinteresserte. Viltappen gir deg utfyllende informasjon om de fleste dyrene du kan komme til å se, høre eller se sporene av i naturen. Kjekk hvis man vil dra på skattejakt med barna, og lete etter dyrespor.
 • Star Walk 2: En populær og morsom app for deg som vil utforske nattehimmelen! Her kan du utforske stjernebildene, planeter, meteorer og mye mer. Appen er på engelsk, men utover det passer den for både voksne og barn.

Trøbbel?

 • Hjelp 113: Når uhellet først er ute og man trenger hjelp, er denne appen fra Norsk Luftambulanse veldig nyttig. Man kan ringe nødsentralen via appen og den vil da automatisk dele koordinatene du befinner deg på. Appen inneholder også plassering og informasjon om hjertestartere i Norge. Denne appen bør alle ha!
To barn på tur

AKTIVITETER FOR BARN: Skal du ha med deg barn på tur finnes det flere apper som er morsomme for hele familien. Hva med å jakte etter dyrespor eller være med på stolpejakten? Foto: Friluftsflokken.

Del denne artikkelen