vinter
vinter

#minutevinter: Se vinterens beste turbilder

Publisert – Sist oppdatert 11.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Ellen Trolid

Magisk stemning, turglede og forundring er stikkord for bildene som stakk av med seieren i Norsk Friluftslivs vinterfotokonkurranse.

Over 4000 bidrag kom inn i i fotokonkurransen, som gikk fra midten av januar til 20. februar. Det var fantastisk mange flotte kandidater, og juryens arbeid har derfor ikke vært enkelt. Her ser du bildene som til slutt nådde helt til topps.

1. plass – Vintermagi i Knyken

vintermagi

Bildet er tatt på en nydelig januardag i Orkdalen. Foto: Ellen Trolid

Den som stakk av med førsteplassen i konkurransen var Ellen Trolid, med sitt bilde av datteren Julia (3) omkranset av et magisk vinterlandskap.

– Bildet tar oss rett med inn i en magisk verden hvor vi bare kan drømme oss bort! Det har et spennende lys, og en god dybde. Den lille jenta er et fargerikt blikkfang i det store, vintermyke landskapet, og minner oss på hvor små vi er i den store sammenhengen, skriver juryen i sin begrunnelse.

Vinneren forteller at bildet er fra en søndagstur i Orkdalsmarka, på en nydelig vinterdag i januar.

– Julia er på helgetur hos farmor og farfar i Orkdalen. Her er snøen alltid bedre enn i Trondheim, hvor vi bor, og det ligger som regel små premier på veien til målet. Skigleden er stor hos hele familien, så disse turene i vinterlandet settes stor pris på.

Bildet premieres med et Abisko Lite 3-telt fra Fjällräven.

2. plass – Under blodmånen

blodmanen

Bildet er tatt under måneformørkelsen i slutten av januar. Foto: Åse Kjellberg

På andreplass kom Åse Kjellberg med et bilde tatt under måneformørkelsen i januar.

– Fotografen har fanget et spennende naturfenomen, som det ikke er enkelt å ta gode bilder av! Vi opplever at bildet formidler både undring og forundring. Et vakkert og stemningsfullt bilde som skiller seg ut, skriver juryen.

Kjellberg forteller at bildet er tatt rett ved hjemmet hennes i Porsanger i Finnmark. Hun sto opp ekstra tidlig denne dagen for å få med seg formørkelsen.

–  Vi var heldige og hadde klarvær akkurat da formørkelsen skjedde. Jeg ønsket å kombinere blodmånen og vinterlandskapet den hang over for å formidle den magiske og nesten drømmende stemningen den spektakulære måneformørkelsen ga, forteller hun.

Bildet premieres med en Kaipak tursekk fra Fjällräven.

3. plass – Solas velkomstkomité

solas velkomstkomite

Bildet er tatt på vei til Tromsø etter en helg på DNT-hytta Skarvassbu. Foto: Sigurd Toven Gautun

– For et lys! Fotografen har virkelig klart å fange et helt spesielt øyeblikk. Det er en spennende dynamikk mellom det mørke og målrettede turfølget og det lekne lyset på himmelen. Det er også gode linjer i bildet, skriver juryen i begrunnelsen sin.

Bildet er tatt på vei hjem til Tromsø etter en helg på DNT-hytta Skarvassbu på fastlandet, forteller fotograf Sigurd Toven Gautun.

– Dette er det store øyeblikket hvor vi møter sola for første gang etter den lange mørketiden. Flere av oss hadde ikke sett sola siden siste solnedgang i november. Synet av soldekte fjellsider og den blendende sola som skinner igjennom snøfokka skapte en helt spesiell stemning. Rett og slett en skikkelig god start på den lysere delen av vintersesongen her i nord.

Bildet premieres med en sovepose fra Mammut.

Saga og snømannen

snomann

Bildet er tatt hjemme på gårdplassen på Eidsvoll. Foto: Camilla Rudidalen

Camilla Rudidalens bilde av datteren Saga og snømannen Olaf sjarmerte juryen i senk, og sikret seg dermed også mattermos fra Primus i premie.

– Et herlig bilde, som både er morsomt og teknisk godt! Den lille jenta «popper» nærmest ut av bildet og smitter oss med vinterglede. Flotte farger, og et godt og nært utsnitt, skriver juryen.

Saga er 2 år og bor i et hus i skogen utenfor Eidsvoll, sammen med mamma og pappa og to polarhunder, kan fotograf og mamma Camilla Rudidalen fortelle.

– Saga har vært med på vinterturer i telt fra hun var i mammas mage, og første gang utenfor da hun var to måneder gammel. Nå er hun to år og helt sjef på telt- og friluftsliv gjennom alle årstider. I vinter har vi laget mange versjoner av snømannen Olaf, både hjemme på gården og ute på tur.

Helgefjeset

helgefjes

Bildet er tatt på Lingesete i Sogn og Fjordane. Foto: Lovise Tyldum Saur

Lovise Tyldum Saur sikret seg også en premie i konkurransen med dette bildet fra sin første vintertur alene. Bildet premieres med en mattermos fra Primus.

–  Et godt eksempel på at en selfie også kan være et bra bilde! Her kommer vi tett på et øyeblikk av salig turglede og mestring, gjennom kreativ bruk av perspektiv. Snøen skaper en ren og fin bakgrunn for de naturnære fargene, skriver juryen.

Saur forteller at formålet med turen var å prøve seg på å sove ute alene to netter på rad på vinterstid.

– Synes det er utrolig fint å være på tur alene noen ganger, selv om det også er fantastisk å dele opplevelsene med andre. Det som er fint med å være på tur alene er at jeg kan gjøre alt i mitt eget tempo og ta alle avgjørelser for meg selv. Blir også bedre kjent med meg selv og lærer meg bedre å trives i eget selskap, noe som er veldig viktig på tur.

 

Følg Norsk Friluftsliv på Instagram for flere flotte turbilder!

Del denne artikkelen