allemannsretten
allemannsretten

Se vinnerbildene med #allemannsretten!

Publisert – Sist oppdatert 03.02.2020

I sommer har Norsk Friluftsliv hatt en fotokonkurranse med allemannsretten som tema. Nå har vi kåret tre vinnere, som på hver sin måte formidler noen av de fantastiske mulighetene allemannsretten gir oss.

I konkurransen, som gikk fra 3. juli til 12. august 2018, ville vi hylle allemannsretten. Vi ba om bilder som viser hvordan dere bruker, og tar vare på, allemannsretten i praksis. I konkurranseperioden ble det delt ca. 7000 bilder med #allemannsretten, så det var ikke enkelt å kåre vinnerne!

Her er vinnerbildene:

Vinner av førstepremien, en Primus Omnifuel II (verdi: 2899,-): Lisbeth Bringebøen (@lisbethjb)

allemannsrett-01-Lisbeth-Bringebøen.

Her ser vi ekte friluftsliv- og matglede! Juryen klarer ikke la være å smile av dette bildet. Dette var også ett av få bilder med #allemannsretten, hvor vi ser ansiktet til personen og får komme litt tettere på, i bakgrunnen ser vi den imponerende Jostedalsbreen. Visste du at takket være allemannsretten kan du telte nesten hvor du vil? Les mer om tips og regler før teltturen her.

p.s. Lisbeth fanget selvsagt pannekaken.

Vinner av en Mammut Sovepose: Frida Eikås Hagen (@fridaehagen)

vinnerbilde 2

Et morsomt og aktivt perspektiv, hvor det føles ut som vi er med på turen. Fine diagonale linjer, som gir en god fartsfølelse. Bildet er fra Haddal, i Møre og Romsdal.

Takket være allemannsretten kan du padle fritt i sjøen, innsjø og i elver, men husk å spørre eier om tillatelse om du vil legge inntil privat brygge.

 

Vinner av en 20 liters ryggsekk fra Fjellreven: Eva Marie Høyheim Feten  (@eevamariee)

allemannsrett-03-Eva Marie Høyheim Feten

Perfekt timing! Bildet gir oss skikkelig sommerfølelse, og vekker nok gode minner hos mange. Behagelige blåfarger som gir bildet en fin helhet. Selv om det er fanget i øyeblikket, oppleves bildet som rolig, med fin komposisjon.  Han stuper i Lusterfjorden, i Sogn.

Heldigvis kan du stort sett hoppe i havet hvor som helst, uten å måtte tenke på juss. Men reglene for bading og opphold på stranda er strengere enn reglene for ferdsel i samme område, du kan lese mer her.
Hva er allemannsretten?
Allemannsretten sier at alle har lov til å ferdes i utmarka i Norge, uavhengig av hvem som eier grunnen. Den gir oss også rett til å oppholde oss og overnatte i naturen, og å høste av den.

Lurer du på hva du har lov til å gjøre i naturen? Her kan du lese mer om hva allemannsretten gir deg lov til.

Del denne artikkelen