eero
eero

Se Nordens beste turbilder!

Publisert – Sist oppdatert 05.02.2020

Da finske Eero Hällfors dykket under isen i en innsjø, så han plutselig kona og hundene komme gående – oppå isen! Bildet han tok av dem fra undersiden av isen, ble nylig kåret til årets turbilde i Nordens største naturfotokonkurranse, Nordic Nature Photo Contest 2017 (NNPC). Alle vinnerbildene ble nylig presentert på «Natur-og foto-dagen» i Oslo Konserthus, i samarbeid… Read more »

Da finske Eero Hällfors dykket under isen i en innsjø, så han plutselig kona og hundene komme gående – oppå isen! Bildet han tok av dem fra undersiden av isen, ble nylig kåret til årets turbilde i Nordens største naturfotokonkurranse, Nordic Nature Photo Contest 2017 (NNPC).

Alle vinnerbildene ble nylig presentert på «Natur-og foto-dagen» i Oslo Konserthus, i samarbeid med selveste National Geographic. Norsk Friluftsliv sponset premiene i klassen «Årets nordiske turbilde» – og vinnerne ble finske Eero Hällfors på førsteplass, foran Audun Rikardsen på andre og Vidar Gran på tredje, begge fra Norge.

NNPC inngikk i 2016 et spennende samarbeid med National Geographic Nordic.  – Vi har hele tiden ønsket å løfte fram det nordiske naturfotografiet, både i bladet og gjennom NNPC. Ved å slå oss sammen med den nordiske avdelingen av National Geographic håper vi på enda større deltakelse, sier Baard Næss, redaktør for magasinet Natur&Foto, som står bak NNPC. Det betyr at konkurransen også markedsføres i National Geographics fire språkutgaver i Norden, på norsk, svensk, dansk og finsk.

Her er vinnerbildene i kategorien Årets nordiske turbilde:

1. plass “Tur på stålisen” av Eero Hällfors (Finland)

 

Eero Hallfors

Eero tok vinnerbildet under isen ved å sette kamera i et vanntett undervannshus.

Eero Hällfors forteller at bildet (se over) ble tatt i innsjøen Päijänne sør i Finland, i januar 2016. Isen hadde akkurat lagt seg, og var tjukk nok til at man kunne gå på den. Den var spesielt vakker og helt gjennomsiktig, siden den ikke var dekket av snø.

– Planen var egentlig å ta bilder av den stadig tjukkere isen, mens jeg dykket under den. Det ble aldri noen suksess. Men akkurat da jeg var på vei tilbake til grunnere vann, så jeg plutselig til min store overraskelse min kone komme gående på isen, sammen med hundene våre. Jeg svømte derfor lenger oppover og la meg rett under isen der de sto. Da oppdaget en av hundene meg under føttene sine. Han så rett på meg – og jeg begynte å ta bilder. Jeg var spesielt heldig med akkurat dette bildet, der hunden til og med prøver å nå meg med labbene! Dette bildet var absolutt verdt å fryse av seg fingrene for – temperaturen i vannet var nemlig bare 0 grader, ler han.

Dykking har vært en stor hobby de siste 10 årene, og Eero har dykket hundrevis av dykk i både ferskvann og i sjø. Undervannsfotografering er en viktig drivkraft under dykkingen.
– Belønningen for slitsomme båtturer, frosne fingre og alle hullene jeg har måttet sage i isen, er å få muligheten til å se og utforske livet under vann, i alle dets former. Og ikke bare livet i vannet, men også å være i et landskap og i spennende omgivelser som gir en god avveksling fra hverdagen. Dykkingen gir meg økt forståelse for mangfoldet i naturen, og hvor sårbart miljøet er – og jeg setter stadig mer pris på det.

Eero er ikke bare glad i naturen under vann, han er også en ivrig friluftslivsentusiast som går mye på tur i skog og fjell, året rundt. – Tidligere brukte jeg alle ferier på skog- og fjellturer, samt de fleste helger. De siste årene har jeg dykket i tillegg, ofte sammen med min kone som både dykker og elsker friluftsliv, forteller han.

Han forteller at mange ferier har blitt tilbrakt i Norge. – Norge er et perfekt sted for oss, her er det både fantastiske dykkemuligheter og turmuligheter for både oss og hundene i utrolig vakre landskap, sier Eero, vinner av Årets nordiske friluftslivsbilde i NNPC.

Juryens kommentar til bildet: Originale vinklinger er ofte det som skal til for å skape oppmerksomhet rundt et bilde, og det har fotografen klart her. Så kan vi bare undre oss over hvordan han har fått det til. Det er fotografens hemmelighet.

 

 2. plass “Pensjonistfiske” av Audun Rikardsen (Norge)

NNPC andreplass

2.plassen gikk til Audun Rikardsen for bildet «Pensjonistfiske».

Audun Rikardsen tok med seg faren sin på torskefiske i Steigen i Nordland. Han har fotografert denne koselige og typisk norske turaktiviteten på sin helt spesielle måte, i form av et splitt-bilde – torsken under vann, og faren i båten over vann.

Juryens kommentar: Her er ikke fiskekunnskapene den største utfordringen, men å kunne lyssette både torsk og fisker på en fornuftig måte. Dette er Rikardsens spesialområde, ingen over og ingen ved siden av.

 

3. plass “Nærmøte” av Vidar Gran (Norge)

Tredjeplass NNPC

Tredjeplassen gikk til Vidar Gran for bildet som viser et nærmøte mellom en kajakkpadler og en hval.

Vidar Gran var på hvalsafari. Der ble det nærkontakt med hval for fotografen – og ikke minst for personen som var på kajakktur. Kanskje var det i meste laget for kajakkpadleren. Uansett en mektig opplevelse i nord-norsk natur.

 

troll

Øystein Skålevik tok bildet «Troll-møte», et av bildene som kom blant de ti beste. Det var på en ettermiddag i september at fotografen møtte dette trollet, som hentet ut fra et Askeladden-eventyr. Et  fornøyelig bilde som får deg til å smile. Noen ganger lønner det seg å gå på gjengrodde stier, sier juryen om dette bildet.

 

Her kan du se alle de fantastiske vinnerbildene i alle kategoriene i NNPC

Logo NNPCNatur og foto

 

Del denne artikkelen