Se ekspertens tips til trygg turskøyting

Publisert – Sist oppdatert 05.03.2021
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Gard Eirik Arneberg

Årets kalde vinter har gjort mange nysgjerrige på turskøyting. Etter snart 30 år på isen, har skøyteentusiast Oddvin Lund mange gode råd til nybegynnere.

– Du blir jo temmelig euforisk. Det er liksom den optimale friluftslivsopplevelsen.

Slik beskriver Oddvin Lund følelsen av å gli bortover speilblank is på en kald vinterdag.

Lund har drevet aktivt med turskøyting siden 1993. Som tidligere fagsjef for naturforvaltning i Den Norske Turistforening må han være det man kan kalle en vaskeekte friluftsmann.

Han mener at en trygg og god opplevelse på isen kan oppsummeres i tre viktige nøkkelord.

– Det handler om kjennskap, redskap og selskap, sier han.

For det første trenger du det riktige utstyret. For det andre må du kunne bruke det. Og for det tredje trenger du selskap hvis du skal gå turer på ukjent is.

TRIVES BEST PÅ ISEN: For Oddvin Lund er turskøyting er den optimale friluftsopplevelsen. Foto: Gard Eirik Arneberg

Trygg ferdsel på is kan sammenlignes med hvordan vi tenker om trygghet andre steder i naturen, mener Lund.

– Isen er aldri sikker. Det er vi som skal være sikre. Det er akkurat som i fjellet og på sjøen, og i trafikken, sier han.

Det er altså ikke nok å google om den lokale innsjøen er trygg å gå på. Litt på samme måte som at et fjell ikke enkelt kan stemples som trygt eller utrygt.

Det er et spørsmål om kompetanse og utstyr.

Nødvendig utstyr

– Det vi lærer folk er jo at tryggheten skal ligge i dem selv. Og da er vi nødt til å ha en del utstyr for å være sikre, forklarer Lund.

Nødvendig utstyr til turskøyting er:

  • Turskøyter
  • Sekk med komplett skift i vanntett pose
  • Knebeskyttere
  • Hjelm
  • Gode tursko
  • Isstaver
  • Pigger
  • Skarp fløyte
  • Kasteline

I motsetning til vanlige skøyter, festes turskøytene på skisko med skibindinger.

– Turskøyter er de beste skøytene å gå med på lange turer. Går man med hockeyskøyter eller danseskøyter, blir man alt for sliten, forklarer skøyteeksperten.

Selv bruker han et par solide, varme fjellskisko på skøyteturene. Skoene bør sitte godt på foten, og de kan gjerne være litt stive.

På ryggen har han alltid en tursekk med tørt skift, mat og drikke. Den er festet med en såkalt skrittreim, og det er det en viktig grunn til.

– Sekken er din flytehjelp! Den gjør det mye lettere å komme opp av vannet. Hvis jeg havner uti vil den nemlig begynne å flyte opp, og uten skrittreimen vil den komme opp i nakken på meg. Da kan den kanskje til og med presse meg ned, forteller Lund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONTROLLERER ISEN UNDERVEIS: Isen sjekkes ikke bare før man begir seg utpå, også underveis i turen. Foto: Gard Eirik Arneberg

Det kanskje aller viktigste sikkerhetsutstyret du må ha med deg på isen er et par isstaver. De brukes til å lese isen både før man begir seg utpå, og underveis mens man går. Slik vet man hele tiden om isen er sterk nok.

– Hvis vi er på tynn is så går vi lett igjennom med isstavene på bare ett slag, forklarer Lund.

Hvis du kan slå flere slag uten å få hull på isen, er den sterk nok til å gå på.

– På marginal is må vi prøve å slå hull på isen hele tiden. Det kan være med noen få meters mellomrom. Og kommer man til endringer i isen, er dette også grunn til å sjekke godt, understreker han.

Hvis uhellet er ute

Visste du at en rutinert turskøyter har med seg hele tre ulike ting som kan være livbergende dersom man skulle være så uheldig å gå gjennom isen?

Hvis man havner i vannet og skal komme seg opp, er det viktig å ha pigger tilgjengelig. Disse bruker man til å få et godt tak i isen, slik at man kan løfte seg opp.

– Ofte kan det bli helt umulig å komme seg opp uten pigger, hvis isen er glatt, forteller Lund.

Er det for vanskelig å komme seg opp selv, er det viktig å kunne tilkalle hjelp. Derfor anbefaler skøyteentusiasten at du har med deg en skarp fløyte.

– Dette er en sånn dommerfløyte, tror jeg, sier han.

Han blåser ut en skarp lyd, før han viser fram det siste som holder ham trygg på turen.

– Her har jeg noe viktig, og det er ei line. Hvis jeg havner i vannet er det en stor fordel hvis jeg får kastet denne til de som er på isen. Da kan de få tak i lina mi, fordi de kan bevege seg på isen. Å treffe meg med ei line er ikke alltid så lett, avslutter Lund.

Huskeliste for trygg ferdsel på isen

Setter du deg godt inn i hva som trengs både av utstyr og kunnskap, og ikke legger ut på tur alene, kan turskøyting gi deg fantastiske opplevelser.

Her er en liten huskeliste for hvordan du holder deg trygg.

  1. Det finnes ikke trygg is, bare trygge skøytere. Du må alltid ta ansvar for å sjekke isen selv.  
  2. Ha alltid med deg sikkerhetsutstyr. Bruk isstaver til å undersøke isen, ispigger rundt halsen, kasteline for redning og en ryggsekk med magebelte og skrittstropp.  
  3. Ikke gå alene på isen. Gå alltid på skøyter sammen med noen, gjerne litt spredt om dere er mange. 
  4. På skøyter med barn: Hold barna innenfor ett område. Det bør helst være med en voksen som kan sjekke forholdene i isen med en øks.
  5. Bruk isstavene ofte og observer med sansene. Se og lytt etter endringer i isen.  

Bruk varsom.no for isvarslinger. Der kan du få et inntrykk av isforholdene og om det kan være farbar is der du er.

Se også gjerne mer informasjon på turskoyting.no.  Under ser du en video med Oddvin Lunds tips til trygg turskøyting.

VERDEN FRA VANNET: På skøyter får du mulighet til å se omgivelsene fra et helt nytt perspektiv. Foto: Gard Eirik Arneberg

Del denne artikkelen