kopp
kopp

Sats på gjenbruk i Friluftslivets uke!

Publisert – Sist oppdatert 27.04.2020

Skaff deg det du trenger til Friluftslivets uke – uten å kjøpe noe nytt! På den måten sparer du både miljøet og lommeboka.

Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Synne Kvam

I jakten på det nyeste og beste utstyret kjøper nordmenn årlig enorme mengder fritidsutstyr. Denne bruk-og-kast mentaliteten er i seg selv ikke bra for planeten. Når stadig flere produkter i tillegg er basert på teknologi som kan inneholde miljøskadelige stoffer, er det kanskje ikke så rart at Miljøvettregel nummer to sier «Sats på opplevelser, ikke utstyr!».

Men hva gjør du da, når du står der med en turbukse som plutselig er blitt litt trang over rumpa, en brukket teltstang – eller ikke finner fiskestanga, som du var sikker på at du hadde stående innerst i boden?

Jo, du satser på gjenbruk! Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytten sin. Og det er overraskende mye som kan repareres. Her får du seks tips til hvordan du kan unngå å bruke masse penger på nytt, fancy utstyr, samtidig som du tar vare på miljøet.

Seks tips til gjenbruk av turutstyr:

1. Arranger en byttekveld

Har du et par for store fjellsko liggende, eller kunne trenge noen gode turklær? Bytting av alt fra verktøy til bøker og klær, blir stadig mer populært. Hvorfor ikke invitere venner og kjente til en byttekveld for friluftsutstyr?

Du velger selv hvordan du vil at byttingen skal foregå, men en enkel og velprøvd måte å gjøre det på er: 1) Hver enkelt tar med rene og hele ting hjemmefra, som de ikke lenger har bruk for. 2) Tingene plasseres utover gulvet, eller kan legges på bord. Er det mange ting kan de sorteres litt etter kategori – klær for seg, redskaper for seg, typisk vinterutstyr, som ski og skøyter, for seg, osv. 3) Alle tar det de har lyst på – og går fornøyde hjem med «nye» ting. 4) Det som blir til overs gis til en bruktbutikk, eller legges i en Fretex-container. Så enkelt kan det gjøres!

2. Få utstyret ditt reparert i en butikk

Visste du at mange utstyrsprodusenter tilbyr reparasjon i sine butikker, eller kan tilby originaldeler dersom du vil reparere selv? Hos både Bergans, Helsport, Norrøna og en rekke andre utstyrsprodusenter kan du få fikset glidelåser, lappet rifter eller få byttet ut deler på utstyret ditt. Ta kontakt med de ulike produsentene for informasjon om priser! Fjällräven Brand Store i Oslo har også en egen voksestasjon, hvor du kan få turklærne dine preparert med voks, som gjør dem mer motstandsdyktige mot vind og vær – og dermed gir dem forlenget levetid.

telttur

BEVISSTE PRODUSENTER: Brekker du teltstanga på tur, er det gode muligheter for at produsenten kan reparere den for deg. Foto: Synne Kvam

3. Ta en tur på Fretex

Det å kjøpe brukt har lenge vært i vinden, og hos Fretex kan du både finne klassiske kvalitetsmerker til en god pris, og unike produkter som skiller seg ut i mengden. Kommunikasjonssjef i Fretex, Trine Gjermundbo, forteller at de får inn nye varer hver dag, men at akkurat hvilket friluftslivsutstyr du vil finne i deres butikker vil avhenge av hva giverne donerer. Hun sammenligner det å handle på Fretex med å gå på skattejakt. – Det er mange som er interessert i gjenbruk, også når det gjelder friluftslivsutstyr. De som handler hos Fretex er opptatt av pris, miljø og det å finne de unike varene, forklarer hun.

4. Inviter til fiksekveld

Kjenner du noen som er flinke til å sy eller reparere ting? Eller har du en symaskin stående i et skap, som du egentlig gjerne skulle ha brukt litt oftere? Såkalte «fiksefester» blir stadig mer populært. Å samles for å hjelpe hverandre med å reparere ting man er glad i, er både sosialt og lærerikt – og det å reparere ullgenseren eller teltduken din selv kan også gi en deilig mestringsfølelse.

Hva med å samle venner og bekjente til en liten fiksefest hjemme hos deg selv? Alle tar med en ting de gjerne skulle ha reparert, og de redskapene de har til rådighet, som symaskin, superlim, saks, etc. Lær av hverandre, kanskje kan du ringe bestemor og spørre om råd – og hvis dere står fast finner dere nesten garantert tips eller instruksjonsvideoer på nettet.

5. Lån fra din nærmeste utlånssentral

Går du på ski én gang i året, er det ingen vits i å skaffe deg ditt eget utstyr. Kjenner du ikke noen du kan låne av, så prøv på din nærmeste utlånssentral! Rundt om i landet finnes det flere hundre steder der du kan reservere og låne utstyr, som du leverer tilbake etter bruk. Per i dag finnes det ingen landsdekkende oversikt over utlånsordningene som finnes i Norge, men foreningen BUA jobber blant annet med å synliggjøre og styrke disse. For å finne ut hvilke utlånsordninger som finnes der du bor, ta kontakt med din lokale frivillighetssentral – de kan mest sannsynlig hjelpe deg!

6. Sjekk Finn.no eller ulike gjenbruksapper

Finn.no finner du alt fra brukte soveposer til fiskestenger i alle varianter og prisklasser. Har du spesifikke krav til friluftsutstyrets merke, modell, pris og andre egenskaper, er deres søkefunksjon veldig kjekk å bruke. Har du et spesifikt produkt i tankene og det ikke ligger ute for salg der og da, gir Finn deg også muligheten til å opprette lagrede søk, hvor du får beskjed på e-post når noen har lagt ut en annonse som passer søkekriteriene dine. Et slikt lagret søk kan være praktisk, med mindre det haster med å skaffe det du ser etter!

I løpet av de siste årene har det også dukket opp flere gjenbruksapper, som Schpock, Tise og Letgo, hvor du enkelt kan komme i kontakt med folk som selger utstyret du trenger.

gjenbruk telt

SMART MED GJENBRUK: Et telt trenger ikke være nytt for å gjøre nytten sin. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Del denne artikkelen