Plast
Plast

Så lenge blir søpla liggende i naturen

Publisert – Sist oppdatert 22.01.2020

Kaster du fra deg avfall på tur, er det ikke bare utrivelig for de neste som kommer. Visste du at plastemballasje kan bli liggende i naturen i flere hundre år?

Kaster du fra deg søppel på tur, er det ikke bare utrivelig for de neste som kommer. Visste du for eksempel at plastemballasje kan bli liggende i naturen i flere hundre år?

Av: Linn Elise Jakhelln
Foto: Johnny Vaet Nordskog

Forsøpling på stier og strender er ikke noe pent syn og kan ødelegge friluftsopplevelsen. Men det er også andre grunner til at du bør være påpasselig med å få med deg alt avfallet ditt på tur.

En kilde til miljøgifter

Thomas Hartnik, som er leder for seksjon for avfall og grunnforurensning i Miljødirektoratet, minner om at det er mange grunner til at det er ulovlig å forsøple i Norge.

– En av dem er å beskytte miljøet. En annen grunn, er at dyr som spiser avfallet fordi de tror det er mat, kan bli kvelt, forgiftet, få indre skader, fordøyelsesproblemer og falsk metthetsfølelse, forklarer han.

I tillegg kan plast selv kan inneholde miljøfarlige stoffer, har materialet også en evne til å trekker til seg organiske miljøgifter fra vann, og derfor kan plastoverflater ha høye konsentrasjoner av miljøfarlige stoffer, forteller Hartnik.

Dyr som får i seg disse, kan ta opp miljøgiftene i kroppen. Andre dyr som spiser dyret, vil også få stoffene i seg, slik at miljøgiftene spres videre i næringskjedene.

Les mer: Hva er sporløs ferdsel?

plast i naturen

SKAL PLUKKES OPP: Plastavfall er en kilde til miljøgifter, som kan være til skade for dyr som lever i naturen. Foto: Synne Kvam

Kan bli liggende i 450 år

Seksjonslederen i Miljødirektoratet forteller at det verste han ser når han er ute i naturen, er plastemballasje fra forbruksprodukter, som mat og drikke, som folk har hatt med seg på tur.

Selv om den eksakte nedbrytningstiden for slike produkter avhenger av faktorer som temperatur, fuktighet, slitasje, og lignende, kan det faktisk ta opptil mange hundre år før avfallet brytes ned, forklarer han.

For en vanlig aluminiumsboks er den anslåtte nedbrytningstiden 200 år. En plastflaske vil mest sannsynlig være nedbrutt etter 450 år. Men selv om selve flasken er brutt ned, vet vi ikke om selve materialet noen gang forsvinner helt.

– Plast vil i første omgang brytes ned til små partikler, såkalt mikroplast, og det er uklart om disse partiklene brytes ned i det hele tatt, sier han.

Under ser du en oversikt over nedbrytningstiden for ulike materialer, hentet fra miljøstatus.no.

Materialer i naturen

 

– Jo finere naturen er, jo flottere blir opplevelsen

Hartnik understreker at Miljødirektoratet er veldig glad for at folk bruker den flotte naturen vår. Han tror også at de aller fleste er enige om at vi ikke skal ødelegge den ved å kaste avfallet vårt i den.

Hans beste tips til deg som skal ut på tur, og ønsker å bidra til å begrense forsøplingen i naturen, er å redusere bruken av engangsprodukter som plastbestikk, engangskopper og engangsgriller.

– Jeg ville også unngått å ha med meg produkter som er pakket inn i plastemballasje. Om man har det, skal man ta med seg emballasjen og kaste den i en avfallsbeholder, sier han.

Hartnik oppfordrer også folk til å ta med seg søppel de finner i naturen og kaste det i nærmeste avfallsbeholder.

– Jo flere som bidrar til det, jo renere blir det, og jo renere og finere naturen er, jo flottere blir opplevelsen, avslutter han.

Les mer: Dette er grill- og bålvettreglene

Del denne artikkelen