– Prøv å gå et sted du aldri har gått før

Publisert – Sist oppdatert 07.11.2017

Hvis Marianne Marthinsen (AP) var Klima- og miljøminister, ville hun støttet bedre opp om organisasjoner som bidrar til at folk kommer seg ut i naturen.

Hvis Marianne Marthinsen (AP) var Klima- og miljøminister, ville hun støttet bedre opp om organisasjoner som bidrar til at folk kommer seg ut i naturen. – Å tro at sofaslitere plutselig kommer seg opp selv og løper på treningssenteret – det skjer ikke. Men de fleste klarer å gå en tur – med litt drahjelp, sier Marthinsen, som sitter i Stortingets finanskomité, og er finanspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet.

Prøv noe nytt: Selv liker hun å utforske nye naturområder. Og med samboer fra Vestlandet, har Haukliseter har blitt en ny favoritt for hele familien. – Prøv å gå et sted du aldri har gått før, og du vil få både nye opplevelser og nye utfordringer, anbefaler hun.

 

Hva betyr friluftsliv for deg?

– Mye! Naturen er et sted jeg kan koble helt ut, og få avstand til alt som ellers fyller dagene. Naturen gir meg perspektiv, det å se på landskapet og kjenne sin egen plass i det. Jeg er også opptatt av å gi dette videre til mine barn. At de skal lære å mestre det å være ute i naturen, og at det ikke er skummelt. At man blir sliten av å gå en bratt bakke, men at det ikke er farlig. Jeg tror at det å lære å mestre noe fysisk ute gir en selvtillit for barn som de tar med seg videre i livet.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

– Jeg har mange, men etter at jeg ble sammen med en mann fra Vestlandet, har jeg fått utforske nye deler av Norge. Haukliseter har jeg fått et spesielt godt forhold til, det er et utrolig fint startpunkt for både små og lengre turer. Det er enkelt å stoppe der, ta med telt og bare bli borte noen dager. Jeg har begynt å utforske nye turer her også, her er det utrolig mange muligheter! I sommer har vi planer om å gå fra Haukliseter til Odda, det blir spennende.

Har du noen gang overnattet ute?

– Mange ganger, det er noe spesielt med å sove i telt. Sist var i sommer på Haukliseter, da sov vi ute i tre netter. Vi prøvde en ny rute. Den var merket «ekspert» – og det kunne vi ikke forstå, for på kartet så den slett ikke spesielt bratt ut! Men vi skjønte etter hvert hvorfor – det var vanvittig mye VADING!

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?

– En av grunnene til at vi planlegger å gå til Odda, er nettopp en spesiell opplevelse. Jeg og samboeren min hadde nettopp blitt sammen, og var på tur for første gang i dette området. Vi møtte ikke et menneske på fire dager! Vi hadde gått i røft og goldt landskap, men siste dagen kom vi ned i en utrolig vakker, grønn dal – i gnistrende sommervær! Vi kunne se ned til Odda, med glitrende vann. Det var en magisk opplevelse.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?

– Jeg har et veldig behov for å sette mitt eget liv i perspektiv. Gode naturopplevelser gjør det veldig effektivt! Når du opplever og mestrer naturen sammen med andre, gir det også et spesielt godt samhold med de du går på tur med, enten det er familie eller venner. Jeg kjenner at jeg er veldig tilstede, og at det gjør godt.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

– Det har helt klart preget meg. Jeg jobbet tidligere med friluftsliv i Energi- og miljøkomiteen. Nylig satte jeg opp AP’s alternative budsjett, der var jeg opptatt av å bygge opp under friluftslivet. Både fordi det gir opplevelser og trivsel for enkeltmenneskene, men også fordi det lønner seg for samfunnet – vi KAN ikke bruke alle pengene på spesialisthelsetjenesten, på «reparasjon», når det er så mye vi kan hente på å forebygge. Friluftsliv har derfor fått en mer sentral plass i Aps budsjetter nå enn tidligere.

Hvis jeg var Klima- og miljøminister ville jeg først og fremst sikret flere naturområder i Norge. Dette arbeidet har ligget brakk siden forrige regjering. Det er også mye å hente på å satse mer på skolen, og jeg ville satset mer på gode prosjekter som «Den naturlige skolesekken». Fordi grunnlaget for et aktivt friluftsliv legges i barndommen. Men mange barn får ikke prøve, eller muligheten til å mestre. Jeg ville også støtte bedre opp om organisasjoner som er med og tilrettelegger og bidrar til at folk kommer seg ut. Det er en barriere for mange å komme seg ut. Å tro at sofaslitere plutselig kommer seg opp selv og løper på treningssenteret, det skjer ikke. Men de fleste klarer å gå en tur – med litt drahjelp.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

– Å sikre allemannsretten. Folk tar den litt for gitt. Om vi skal bygge ned høyfjellet, eller om det skal være lov å kjøre snøscooter overalt, eller ikke. Å sikre strandsonen.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

– Mye handler om tilrettelegging, for eksempel stier. At folk vet hvor de er. At kommunene spiller på lag med organisasjoner. At fastlegen sender pasienter til lokale turgrupper, eller at skolen jobber mer med friluftsliv. Det er mange som ønsker å komme seg mer ut, men de trenger drahjelp. Og det er mulig å gi!

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

– Prøv å gå et sted du aldri har gått før! Jeg har selv opplevd en utrolig glede over å utforske områder jeg ikke kjenner, og helt nye landskap. Det gir inspirasjon til å se mer av landet vårt, og det gir både nye naturopplevelser og utfordringer. Jeg har også et tips til barnefamilier: Gjør barna til kartlesere! La de lede turen, lese kart eller finne den neste prikken eller T’en på stien. Min erfaring er at når barna får et slikt ansvar motiverer det bedre enn noe annet.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september?

– Ja, det skal jeg!

 

Foto: Lill Haugen/innfelt privat bilde fra Marianne Marthinsen.

Les flere politiker-intervjuer her

Dette er Friluftslivets uke

Del denne artikkelen