Padleglede for alle

Publisert – Sist oppdatert 15.11.2022
Tekst: Sissel Fantoft – Foto: Anders Nordermoen

Kyle Tsigakis (29) meldte seg på et kajakkurs for å bli like god til å padle som sine yngre søstre. To år senere er han en av ildsjelene i Akerselva Padleklubb, som tilbyr gratis kurs og turer for alle unge i nabolaget.

Nysgjerrig på padling? Klikk her for å finne en padleklubb nær deg.

Kyle vokste opp i Kristiansand med en mor som ofte tok med ham og hans to søstre på turer.

– Hun måtte kjempe litt for å få oss med, men når vi først var ute ville vi ikke hjem igjen. Det er mammas fortjeneste at vi har blitt så glade i å være ute – nå er det turutstyr som står på ønskelista til jul og bursdager, forteller han.

Da moren fikk fibromyalgi ønsket hun å begynne med en aktivitet som ikke var så belastende, og valget falt på padling.

– Ingen i familien hadde drevet med kajakk tidligere, men begge søstrene mine begynte aktivt mens de gikk på folkehøyskole. Jeg ble med dem på padletur og oppdaget at de var mye bedre enn meg, og bestemte meg for å ta et kurs selv, sier han.

Kyle er utdannet sosionom og jobber i barnevernet i Oslo. I 2020 meldte han seg på et grunnkurs i padling.

– Jeg ble bitt av basillen og fortsatte med teknikkurs og aktivitetslederkurs. Siden jeg jobber i barnevernet huket klubben tak i meg og lurte på om jeg ville bli aktivitetsleder for ungdom, forteller han.

(Teksten fortsetter under bildet)

Kyle Tsigakis (29) er en av ildsjelene i Akerselva padleklubb.

Gratis lån av utstyr

Akerselva padleklubb holder til på Grønland i Oslo. Alle barn, unge, studenter og arbeidsledige opp til 30 år i Bydel Gamle Oslo tilbys gratis kurs.

– Vi er en nabolagsklubb som ønsker å gjøre padling tilgjengelig for unge som kanskje ellers ikke ville fått muligheten. Det er et lavterskeltilbud som ikke krever noe av deltakerne, annet enn enkle svømmeferdigheter og et tørt klesskift i tilfelle de havner i vannet, sier Kyle.

Kursdeltakere og klubbmedlemmer kan låne alt utstyr av klubben, som har om lag 50 kajakker, i tillegg til redningsvester og spruttrekk.

– Kajakk passer for alle, den eldste kajakkpadleren jeg kjenner til i Oslo er over 90 år gammel. Den eneste begrensningen hos oss er at deltakerne selv må klare å gå ned trappa til vannet, forteller han.

På grunnkurset lærer deltakerne grunnleggende ferdigheter som hvordan de skal komme seg opp i kajakken igjen hvis den velter.

– Vi starter på Grønland og padler gjennom en kulvert, før vi kommer ut i Bjørvika og padler videre ut på fjorden, sier Kyle.

(Teksten fortsetter under bildet)

Hyggelige turopplevelser

Kajakkpadling ble den store koronaaktiviteten, og Akerselva Padleklubb har økt medlemstallet fra et par hundre til over tusen i løpet av pandemien.

– Det som er så gøy med kajakk er kombinasjonen av ferdigheter du kan trene på og det å være så tett på naturen. Vi kan padle til en av øyene i Oslofjorden og gå i land og grille og spille volleyball før vi padler videre. Den roen du får når du er ute på vannet er helt ubeskrivelig, sier Kyle.

I den nystartede ungdomsgruppa bestemmer ungdommene selv hva de har lyst til å gjøre.

– Kajakkpadling handler først og fremst om hyggelige turopplevelser, men hvis noen ønsker mer adrenalinkick med kappløp og konkurranser kan vi legge til rette for det også. Det viktigste er å ha det gøy!

(Teksten fortsetter under bildet)

Selv om noen aktiviteter i utgangspunktet krever en del utstyr, er det likevel ikke noe hinder for å komme i gang! Mange av våre medlemsorganisasjoner har utstyr du kan låne helt gratis eller leie til en gunstig pris – så du også kan bli med #sammenpåtur.

Vil du prøve kajakk?

Norges Padleforbund har klubber over hele landet, og hos de aller fleste kan du låne alt som trengs av utstyr.

Den Norsk Turistforening tilbyr også flere steder kurs og utlån av utstyr til padling.

Noe annet du vil teste?

I tillegg til medlemsorganisasjonene våre og klubbene deres, kan du også låne utstyr for sport og friluftsliv helt gratis hos BUA. De har hentepunkter over hele landet og tilbyr alt fra ski og skøyter på vinterstid til sykler, telt og soveposer for deg som vil prøve deg på en tur i skogen.

#sammenpåtur

I 2022 markeres Frivillighetens år. Med signalarrangementet #sammenpåtur skal vi lage årets fineste – og viktigste – aktiviteter og møteplasser.

Del denne artikkelen