baal
baal

Nå inntreffer bålforbudet

Publisert – Sist oppdatert 18.06.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Johnny Vaet Nordskog

15. april starter det årlige generelle bålforbudet i Norge igjen, for å forhindre skog- og lyngbrann. Noen steder kan du likevel tenne bål, så lenge du bruker hodet.

I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge.

Forbudt i all utmark

Reglene for bålbrenning ble endret i 2016, når forbudet ble utvidet til å gjelde all utmark.

– Forbudet som inntreffer nå på søndag omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – en fellesorganisasjon for 16 norske friluftsorganisasjoner.

Det er likevel ikke slik at du aldri kan tenne bål på vår og sommertid.

– Bålreglene åpner for stor bruk av skjønn, og det er faktisk slik at du fortsatt kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon, forteller Heimdal.

Han presiserer at mange kommuner også har egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet.

– Oppfordrer til bålvett

I fjor lanserte Norsk Friluftsliv grill- og bålvettregler, i samarbeid med Hold Norge Rent,

– Grill- og bålvettreglene er seks enkle tips til hvordan man tenner opp ild utendørs på en måte som er best mulig for naturen og miljøet. Det handler for eksempel om å etterlate seg stedet slik det var da du kom, ved å rydde godt opp etter seg og ikke gjøre unødig skade på trær og i terrenget, forklarer Lasse Heimdal.

Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å nyte naturen i månedene som kommer.

– Våren er en herlig tid for friluftsliv, så nå er det bare å komme seg ut! Husk bare å respektere bålreglene, bruke hodet og vise aktsomhet. Sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

Popcorn pa baal

Dette Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rents grill- og bålvettregler:

1.       Unngå bruk av engangsgrill

Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

2.       Unngå bruk av engangsprodukter

Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

3.       Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

4.       Unngå å gjøre skade på friske trær

Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.

5.       La grillen bli helt avkjølt etter bruk

Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

6.       Ta med alt avfall hjem

Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.

Del denne artikkelen