bålbrenning
bålbrenning

Slik er bålreglene i Norge

Publisert – Sist oppdatert 02.04.2020
Foto: Johnny Vaet Nordskog

Rett etter påskeferien begynner det generelle bålforbudet i Norge, for å forhindre skog- og lyngbrann. Men det er lov å bruke hodet.

I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge.

Forbudt i all utmark

Reglene for bålbrenning ble endret i 2016, når forbudet ble utvidet til å gjelde all utmark.

– Forbudet omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – en fellesorganisasjon for 17 norske friluftsorganisasjoner.

Men naturen er ulik, og våren kommer på ulike tider i Norge. Nytt fra i fjor var også at den nye forskriften som åpner for at man kan bruke hodet og likevel kan tenne bål – om det ikke åpenbart kan medføre brannfare, som etter mye nedbør, og på snø. Man kan også grille på stranden, i god avstand fra skog og vegetasjon. 

lasse

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal. Foto: Joe Urrutia

– Mange kommuner har egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet. Men ved høy skogbrannfare kan hver enkelt kommune legge ned forbud mot å gjøre opp ild utendørs, forteller Heimdal.

– Bruk hodet

– Vi oppfordrer alle til å nyte våren og sommeren med mye friluftsliv – men ønsker du å tenne bål er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Respekter bålreglene, bruk hodet og vis aktsomhet, og sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

Mange glemmer også at engangsgriller kan svi bakken under og skape glør som kan ligge å ulme. Grundig slukking er viktig etter all grilling og bålbrenning. Yr.no har også en indeks for skogbrannfare som kan være nyttig å følge med på.

Les mer: Når kan jeg brenne bål?

Sporløs ferdsel

Det å tenne opp bål og være mye ute i naturen er gamle tradisjoner i Norge. Selv om man ikke har lov til å tenne opp bål, finnes det andre alternativer for å få laget seg varm mat på tur, slik som primus og stormkjøkken.

Hvis det ikke medfører fare, og man likevel tenner opp bål, så anbefaler Norsk Friluftsliv å gjøre det på en sporløs måte.

– Skal du tenne bål, er det bedre at du bruker en bålplass som allerede eksisterer, i stedet for å lage en ny. Bygger du opp et nytt bål med steiner, så legg steinene på plass igjen etter at du er ferdig med bålet, og husk å slukke godt, oppfordrer Lasse Heimdal.

Les mer: Hva er sporløs ferdsel?

Tips til trygg bålbrenning:

• Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
• Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
• Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
• Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
• Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
• Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
• Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
• Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
• Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.
(Kilde: DSB)

forbud

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen