natt i naturen 2019
natt i naturen 2019

På lørdag sover hele Norge ute

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Til helgen fylles skog, fjell og hager landet over opp med telt og hengekøyer, når #nattinaturen går av stabelen for femte år på rad.

Lørdag 31. august oppfordres hele Norge til å finne fram soveposen og ta en lørdagskveld utenom det vanlige. Denne kvelden åpnes nemlig Friluftslivets uke 2019 med det store uteovernattings-arrangementet #nattinaturen.

De siste årene har opp mot 100 000 sovet ute denne natten, og arrangør Norsk Friluftsliv forventer at mange vil ta turen ut på lørdag.

– I løpet av de siste fem årene har dette virkelig rukket å bli hele Norges sove-ute-dag. Denne lørdagskvelden ser vi at mange pakker sekken og drar til skogs, henger opp hengekøya i nærområdet eller er med på en fellesovernatting. Andre drar dyna ut på balkongen, og er med på moroa på den måten, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Fritt fram i utmark

Heimdal forteller at #nattinaturen også er en feiring av den norske allemannsretten, som gir oss rett til å telte stort sett hvor vi vil i utmark, året rundt.

– Takket være allemannsretten er det fritt fram for å sette opp teltet ditt hvor du vil i utmark. Bare husk å ikke slå leir nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter, så du ikke er til bry for andre, sier Heimdal.

Om man vil delta på #nattinaturen kan man altså sove ute stort sett der man vil. I tillegg blir det også fellesovernattinger i regi av lokale lag og foreninger landet over, som er åpne for alle. Hvor disse holdes finner man i aktivitetskalenderen på www.friluftslivetsuke.no.

#nattinaturen markerer åpningen av Friluftslivets uke 2019, som varer fra 31. august til 8. september. Denne uka blir det over 1200 friluftsarrangementer, aktiviteter, turer og kurs over hele landet.

– Husk bålforbudet

For de som skulle bli fristet til å tenne bål på lørdag, minner Heimdal om at det generelle bålforbudet gjelder fram til 15. september.

– Vi er fortsatt i den perioden hvor det er et generelt forbud mot åpen ild i skog og mark, men det er likevel lov å tenne bål på godkjente bålplasser. Det er også lov å tenne bål i tilfeller der det ikke åpenbart kan medføre brannfare, som for eksempel etter mye nedbør eller på sand, forklarer han.

Fakta om Friluftslivets uke 2019:

  • Arrangeres landet over i perioden 31. august – 8. september
  • Uka åpner med sove-ute-aksjonen #nattinaturen lørdag 31. august
  • Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og dens 17 medlemsorganisasjoner står bak feiringen
  • På www.friluftslivetsuke.no finner man over 1200 arrangementer, fordelt på fylker og datoer

Del denne artikkelen