Opp til folket hvem som blir årets ildsjel

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Tre finalister kjemper om å vinne Friluftslivets Ildsjelpris for 2018. Fra 20. – 30. august kan man stemme på sin favoritt.  

Tre finalister kjemper om å vinne Friluftslivets Ildsjelpris for 2018. Fra 20. – 30. august kan man stemme på sin favoritt.  

Blir det Monica Mikalsen fra Barnas Turlag i Tromsø, Birger Baisgård fra DNT Oslo og omegn eller Åsmund Berthelsen fra Tambarskjelvar Idrettslag i Naustdal som vinner Friluftslivets Ildsjelpris 2.september? Det er det opp til folket å avgjøre.

Mens det allerede er kjent at Norsk Leirskoleforening er tildelt Friluftslivets Hederspris av en jury, er det opp til folket å bestemme hvem som vinner Friluftslivets Ildsjelpris.

Deles ut under Friluftslivets uke

Både hedersprisen og ildsjelprisen blir utdelt på festivalen «Friluftsliv for alle» på Friluftsmuseet Stenberg på Toten søndag 2. september. Prisutdelingen er en del av Friluftslivets uke, som går fra 1. – 9. september.

Fra mandag 20. august til torsdag 30. august kan man stemme på sin ildsjelfavoritt via SMS. Det er gratis å stemme, og man kan stemme så mange ganger man ønsker – men vær obs på at noen telefonleverandører tar betalt når du sender SMS til et spesialnummer.    

– Det å ha ildsjeler som bruker av sin tid, og deler sin entusiasme, er alfa omega for friluftslivet. Denne prisen er vår måte å takke ildsjelene, og viser hvor viktig deres bidrag er. Den er viktig, ikke bare for friluftslivet i seg selv, men for alle som blir positivt berørt av ildsjelenes innsats og engasjement, sier juryleder Dag Kaas. 

Får pengepremier til å bruke lokalt

Friluftslivets Ildsjelpris ble opprettet for å hedre de mange frivillige som hver dag står på for friluftslivet. Det være seg å sette opp turskilt, legge skispor, arrangere turer, eller stå på for at barn og unge skal ha gode fritidstilbud landet over.

Alle de tre finalistene får pengepremier som de vil bruke til gode friluftslivstiltak i sine lokalmiljøer.

Prisen eies og deles ut av Norsk Friluftsliv og festivalen «Friluftsliv for alle».

Juryen består av Dag Kaas (leder), Berit Lein (Miljødirektoratet), Lars Sponheim (fylkesmann i Hordaland), Trond Berg (programskaper i NRK), Jan Bøhler (stortingsrepresentant AP), Ingjerd Schou (stortingsrepresentant H), Arne Nævra (naturfotograf), Kjell Haugen (festivalen Friluftsliv for alle), Arne Danielsen (sekretær).

Kandidatene:
Monica Mikalsen, 52 år – Barnas Turlag i Tromsø

For å stemme på Monica Mikalsen: Send SMS med teksten Ildsjel 1 til 26444.

Mikalsen omtales som en stor ressurs for hele Troms Turlag, og ifølge forslagsstillerne hadde det ikke vært et Barnas Turlag i Tromsø, hvis det ikke hadde vært for Monica Mikalsen som har holdt turgruppa gående i mer enn ti år.

Mikalsen utmerker seg med en fantastisk stå på-vilje og et stort hjerte for å få med andre ut på tur. Listen over initiativ 52-åringen står bak er nærmest utømmelig, ifølge forslagsstillerne. 52-åringen stiller alltid opp, og barna gleder seg alltid til en ny tur med ildsjelen, og hun har en plass i mangt et hjerte.

Åsmund Berthelsen, 66 år – Tambarskjelvar Idrettslag i Naustdal

For å stemme på Åsmund Berthelsen: Send SMS med teksten Ildsjel 2 til 26444.

Berthelsen er ansvarlig for orientering i Tambarskjelvar, er nestleder i ski/orienteringsgruppa, og har orienteringsopplæring med skoleklasser.

66-åringen er i tillegg til å være aktiv i Barnas Turlag, også den som er ansvarlig for turorientering om sommeren, arrangerer skiskole for barn fra januar til mars, og jobber mye dugnad i Instedalen skianlegg, der han er leder. Berthelsen er selv også en ivrig orienteringsløper, og det opplyses at han har lagt ned utrolig mange timer for barn og ungdom gjennom mange år.

Birger Baisgård, 63 år – DNT Oslo og omegn

For å stemme på Birger Baisgård: Send SMS med teksten Ildsjel 3 til 26444.

Birger Baisgård omtales som en initiativrik ildsjel for DNT Oslo og Omegn, med en sterk gjennomføringsevne og en entusiasme som smitter over på alle rundt han. Han er initiativtaker til etableringen av foreningens frivilligkafé, og i sitt frivillige arbeid for DNT Oslo og omegn har han hatt tilsynsansvar på to av foreningens hytter – som 36-åringen har tatt vare på som om de var hans egne.

I tillegg til å være turleder og kajakkinstruktør for DNT, står 63-åringen også bak opprettelsen av en egen vedgruppe, som han selv leder – og som sørger for ved til DNT Oslo og omegns 28 ubetjente markahytter. Kandidaten er også sterkt involvert i planleggingen og gjennomføringen av 150 årsjubileet for foreningen.

 

Tidligere vinnere av Friluftslivets Ildsjelpris:

Årets Ildsjel 2013: Thor Bergesen fra Sandnessjøen

Årets Ildsjel 2014: Robin Dahle Oen fra Øygarden

Årets Ildsjel 2015: Maria Sjøberg fra Valnesfjorden

Årets Ildsjel 2016: Ann Marit R. Vikan fra Grimstadhøgda

Årets Ildsjel 2017: Brith Sørensen fra Torsken

Del denne artikkelen