nyt hoesten
nyt hoesten

Nyt høsten uten å tømme lommeboka

Publisert – Sist oppdatert 22.01.2020

Man trenger ikke å tømme familiens sparekasse for å få en flott ferie i lavlandet, i marka eller på fjellet. Ved å ikke kjøpe alt nytt kan man enkelt nyte den flotte sesongen som høsten er på et svært lavt budsjett.

Tekst og foto: Synne Kvam

– Man trenger ikke å tømme familiens sparekasse for å få en flott ferie i lavlandet, i marka eller på fjellet.

– Ved å ikke kjøpe alt nytt, og leie billig eller låne gratis, kan man enkelt nyte den flotte sesongen som høsten er på et svært lavt budsjett, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Her er tips til hvordan du kan få en flott høsttur, uten at det trenger å koste så mye.

Telt: 

Hvis man ikke selv har telt, kan man enten kjøpe dette brukt på Finn eller Fretex. Mange selger teltutstyr til en billig penge, som knapt er blitt brukt. Man kan også høre med en bekjent, eller naboen, om de ikke har et telt til låns – noe som er bra for lommeboka og bra for miljøet.

– For barn vil en telttur i enten hagen eller i nærområdet være en mer enn stor nok ekspedisjon, for mange barn er det viktigste å få tilbringe tid med sine foreldre, råder Lasse Heimdal.

Ønsker man en mer utfordrende ferie, kan man ta med seg teltet og vandre i markaområder i nærheten, i en nabokommune eller kanskje i fjellheimen over flere dager. Lite slår vel å lage bålkaffe i teltåpningen om morgenen, mens man nyter de vakre høstfargene. Takket være allemannsretten har man lov å sette opp teltet sitt nesten hvor som helst, bortsett fra på dyrket mark – og minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte.

telt

KJØP BRUKT: På Finn.no, i ulike gjenbruksapper eller bruktbutikker finner du telt til en rimeligere penge. Foto: Joe Urrutia

Hengekøye:

Det å sove i hengekøye peker seg ut som en trend for 2017, noe som ikke er så rart når man tenker på hvor enkelt det er.

Ønsker man å ta ferien i lavlandet er hengekøye et svært godt alternativ, der man har godt med trær å velge i. Med hengekøye slipper man å sette opp telt, og man sove med flott utsikt – uansett hvor ulendt bakken under er. Anbefales for den som ønsker å se på stjernene til man sover. Ha gjerne klar en liten presenning, i tilfelle regn.

Både telt og hengekøye man kan også sjekke om man kan få låne gratis hos sin lokale utlånssentral, eller på www.bua.io.

– Skal man teste ut det å sove i hengekøye for første gang, kan det være greit å huske på et par ting. Det er lurt å ha liggeunderlag eller annen god isolasjon oppe i hengekøyen, og en sovepose som er tilpasset sesongen, slik at du ikke blir kald – siden man ligger under åpen himmel, råder generalsekretæren i Norsk Friluftsliv – paraplyorganisasjonen for 16 norske friluftslivsorganisasjoner.

hengekoye

POPULÆRT: Stadig flere velger å bytte ut teltet med en hengekøye. Foto: Joe Urrutia

Hytte: 

Frister det ikke å overnatte ute, finnes det også andre muligheter – både i lavlandet, i marka og på fjellet.

– Det aller beste for lommeboka er å spørre noen du kjenner om du kan få lov å låne hytta deres. Mange vegrer seg kanskje for dette, men i de fleste tilfeller vil du få et «ja» hvis du spør og hytta er ledig. Kanskje den du spør rett og slett blir glad, nettopp fordi hun eller han ikke får brukt den så ofte selv?, sier Lasse Heimdal.

Dras du mot hyttelivet i høst, er det også flere aktører og organisasjoner som leier ut hytter til en billig penge. Statskog, Norges Fjellstyresamband og Friluftsrådene tilbyr rimelig hytteovernatting året rundt, enten på selvbetjente eller på betjente hytter. Både Statskog og Fjellstyresambandet har også åpne og gratis hytter og buer man kan benytte seg av.

Hva med å gå hytte til hytte? Den Norske Turistforeningen (DNT) er en av de som tilbyr rimelig hytteovernatting, og har over 500 betjente og ubetjente hytter over hele landet, ikke bare på fjellet men også etter hvert mange i lavlandet og i bynære strøk

Er du medlem, kan du få et opphold på ei ubetjent turistforeningshytte for bare et par hundrelapper.

holden

BLI HYTTEEIER FOR EN HELG: Statskog og flere andre aktører tilbyr rimelig hytteutleie året rundt. Foto: Marit Holien

Oppdag ditt eget nærområde

Hvis du ikke har mye ferie i høst, passer det kanskje ikke så godt å dra langt bort. Hva med å utforske mulighetene som finnes der du bor? I Norge er vi bortskjemte med flotte steder å drive friluftsliv, og veldig mange steder er det fine og merkede løyper man kan følge.

Hvis du ikke har muligheten til å dra bort på ferie, kan også en ekskursjon til den lokale gapahuken være et godt alternativ. Hva med å ta lønsjen eller middagen ved gapahuken? De fleste kommuner har en egen, eller flere gapahuker, hvor det ofte er en tilrettelagt bålplass.

– Man trenger ikke å dra langt for å få en flott opplevelse, man kan ta turen til den lokale gapahuken og overnatte der – eller ta med seg teltet til nærmeste skogholt. Det kan gi en minst like morsom og fin høstopplevelse, sier Lasse Heimdal.

– Et annet alternativ er også å sove hjemme, og heller pakke med seg noe godt i sekken og oppdage nærfriluftslivet sitt på dagtid. Husk at det er ikke lengden på turen som er avgjørende, men at man har det hyggelig sammen, understreker Heimdal.

naeropplevelser

FINN DIN LOKALE GAPAHUK: De fleste kommuner har gapahuker med tilrettelagte bålplasser som er åpne for alle. Foto: Synne Kvam

 

Del denne artikkelen