Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Greit med tur-mas fra foreldre

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

Har du prøvd å få med barn på tur som heller vil gjøre noe annet? I så fall er du ikke alene. Nå viser imidlertid en ny undersøkelse at mange barn faktisk ikke har noe i mot litt tur-mas fra foreldre. De fleste synes at det er fint å være på tur med de voksne… Read more »

Har du prøvd å få med barn på tur som heller vil gjøre noe annet? I så fall er du ikke alene. Nå viser imidlertid en ny undersøkelse at mange barn faktisk ikke har noe i mot litt tur-mas fra foreldre. De fleste synes at det er fint å være på tur med de voksne når de først kommer seg ut.

Ipsos har på vegne av Norsk Friluftsliv spurt 810 barn fra 8 til 19 år om aktivitet og turvaner.

På spørsmålet «Synes du det er greit om foreldrene dine maser på deg for å få deg med på tur eller andre aktiviteter ute?» svarer to av tre barn (64 %) at dette er «helt greit» eller «ganske greit». Bare 6 % svarer «ikke greit i et hele tatt». Det er noen variasjoner i alder, kjønn og geografi (se vedlegg).

På spørsmålet «Liker du å være sammen med foreldrene dine på tur eller utendørsaktiviteter?»svarer hele 82 % av barn og ungdom «liker godt» eller «liker litt». I alderen 8-11 år svarer hele 95 % det samme. Bare 16 % av hele gruppen svarer «liker ikke så veldig» eler «liker ikke i det hele tatt». Det er noen variasjoner i alder, kjønn og geografi (se vedlegg).

Undersøkelsen viser det som er mange foreldres erfaring: – Når de først kommer seg ut, synes barn stort sett at det er kjempefint å være på tur med foreldre, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. Det er ikke farlig å legge litt press på barna til å være med ut. Får barna gode turvaner i oppveksten, viser også erfaring at de fortsetter med dette i voksen alder, noe som kan få stor betydning for deres helse. Turopplevelser med foreldre er også for mange blant deres flotteste barndomsminner. Men skal turen bli god, må den planlegges og være på barnas premisser. Avtal gjerne dagen i forveien turmålet, ta med noe godt å spise, og legg gjerne inn en bål-stopp og tid til lek. I friluftslivet er det veien som er målet, ikke nødvendigvis å gå lengst mulig.

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på vegne av Norsk Friluftsliv. Undersøkelsen er støttet av Miljødirektoratet.

Se flere spørsmål og funn om friluftsliv og fysisk aktivitet fra Barne- og ungdomsundersøkelsen her

Vedlegg: Tabeller Barn og ungdomsundersøkelse

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix. Kan kun brukes i sammenheng med gjengivelse av saken.

Del denne artikkelen