Norges beste turrute
Norges beste turrute

Norges beste turrute er kåret

Publisert – Sist oppdatert 11.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Gjensidigestiftelsen

– Vinneren har klart å skape et stort lokalt engasjement, sier juryleder og generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Under STI-konferansen i Bergen 12. mars ble det offentliggjort at Ilsengstiene i Hedmark nå kan smykke seg med tittelen Norges beste turrute. 

– Vinneren har klart å skape et stort lokalt engasjement som strekker seg på tvers av organisasjoner, grunneiere, lokalt næringsliv og frivillige aktører. Her er stiene godt skiltet og merket, samtidig som graden av inngrep i naturen er holdt på et minimum. Turområdet ligger også lett tilgjengelig fra både kollektivknutepunkt og bebyggelse, sier juryleder Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

I juryen var også Hege og Stine Schultz Heireng, som står bak den populære bloggen tursøstre.no. De trekker fram at man på Ilsengstiene har klart å etablere et bredt stinettverk i et variert turområde, der naturen og kulturlandskapet spiller hovedrollen.

– Her er turruter med høy opplevelseskvalitet, som passer for ulike brukergrupper, og som er tilgjengelig hele året – til fots, med ski på beina eller på hesteryggen, sier Schultz Heireng.

Mange gode kandidater

Det er Fylkeskommunene og Gjensidigestiftelsen som står bak kåringen av Norges beste turrute.

Kåringen startet med en åpen avstemming på www.turrute.no, hvor 16 ruter gikk videre til en landsfinale. I tillegg til vinneren gikk følgende fire ruter videre i superfinalen: Trivselsskogen i Sogn og Fjordane, Ilsengstiene i Hedmark, Borras Vestre i Finnmark, På tur i Levanger i Trøndelag og Isesjøstien i Østfold.

– En håndfull svært gode kandidater kom til finalen, og har blitt vurdert av oss i juryen. Alle disse er så flotte at hver av de kunne i utgangspunktet blitt årets vinner. Diskusjonene i juryen har vært gode, og vi ble tilslutt også samstemte i begrunnelsen når vi nå står vi igjen med én vinner, sier Lasse Heimdal.

Stolte vinnere

Margrete Ruud Skjeseth fra Hamar og Hedemarken Turistforening og ildsjelen Hans Kroglund fikk æren av å ta i mot  gullskiltet, som forteller at Ilsengstiene er Norges beste turrute.

– Vi er kjempestolte på vegne av et lokalmiljø der både idrettslag, turistforening og 25 grunneiere bidrar til svært gode muligheter for nærmiljø friluftsliv både for de som bor på Ilsengn men også alle i Hamarregionen. Her er det tusenvis av dugnadstimer og jevn oppfølging til beste for oss alle, sier de stolte vinnerne.

jury

 

Hele juryen som kåret Norges beste turrute var: Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng, Frank Skjærbekk fra Tjukkasgjengen og juryformann Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

 

Del denne artikkelen