Norge på topp – i stillesitting!

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Norge nærmer seg en lite ærefull pallplass i «stillesitting», kun slått av Taiwan, Saudi-Arabia og Japan. Selv amerikanerne sitter mindre enn oss. Svenskene også. Stillesitting er av Helsedirektoratet karakterisert som en av de større utfordringene for folkehelsen. Mange av oss bruker en altfor stor del av dagen i ro. Samtidig vet vi at langvarig stillesitting… Read more »

Norge nærmer seg en lite ærefull pallplass i «stillesitting», kun slått av Taiwan, Saudi-Arabia og Japan. Selv amerikanerne sitter mindre enn oss. Svenskene også.

Stillesitting er av Helsedirektoratet karakterisert som en av de større utfordringene for folkehelsen. Mange av oss bruker en altfor stor del av dagen i ro. Samtidig vet vi at langvarig stillesitting eller tid i ro bør unngås. Særlig barn og unge bør ha mulighet til regelmessige korte pauser med lett muskelaktivitet i noen minutter. Det samme gjelder voksne som sitter mye på jobben eller i fritiden – også de som er fysisk aktive.

Ut og gå – oftere!
Når statistikken viser at Norge er blant de mest stillesittende land i verden, må ikke bare myndighetene stimulere til mer aktivitet på fritiden – men også skoler og arbeidsplasser bør ta denne utfordringen på alvor. Vår løsning er mer friluftsliv, få flere ut – oftere!

Store helsegevinster
Personer som er fysisk aktive rapporterer bedre humør, mer overskudd og økt livskvalitet sammenlignet med personer som er lite aktive. Helsegevinstene ved regelmessig fysisk aktivitet er godt dokumentert. Fysisk aktivitet reduserer blant annet risikoen for å utvikle høyt blodtrykk, diabetes type 2, blodpropp, fedme og psykiske vansker.

Her er faktaboksen i powerpoint – bruk den gjerne!

 

 

 

 

Del denne artikkelen