– Norge må bli flinkere til å prioritere grønne lunger

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) jobber med helse og omsorg, et krevende felt. Når hun selv trenger å få senket skuldrene, søker hun alltid ut i naturen.

– Norge må lære av utlandet: – Jeg ser utrolig mange flotte turområder og havnepromenader i byer i andre land. Her syns jeg ikke Norge vært flinke nok! Tenk på hva de har fått i New York med sine fantastiske parker midt i millionbyen, et godt eksempel på hvor viktig det er at byene prioriterer de grønne lungene sine, mener hun.

Kjønaas Kjos mener også at de frivillige friluftslivsorganisasjonene er svært viktige for å dra med seg flere folk ut i naturen. – Det er en økende utfordring med ensomme mennesker, særlig eldre, som blir sittende hjemme. Når de finner sammen med andre, kommer seg ut og i bevegelse gir det en enorm gevinst, mener Kjønaas Kjos, som leder Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. 

Hva betyr friluftsliv for deg?
– Når jeg jobber er jeg «på» og forholder meg til mennesker hele tiden. Derfor trenger jeg helt ro innimellom. Før var det kjedelig å sitte ute alene, men nå trenger jeg det. Vi har hatt hytte på Blefjell. Der er det helt stille. Nå har vi byttet til sjøhytte. Vann og sjø gjør meg også rolig.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
– Å gå tur på fjellet eller være ved sjøen. Gjerne alene, eller sammen med mannen min. Å kaste anker med båten og bare ligge og skvulpe og drikke kaffe. Det er godt! Jeg elsker sommeren, jeg er egentlig ikke så glad i å gå på ski.

Har du noen gang overnattet ute?
– Ja! Jeg har vokst opp med foreldre fra Dagali. Her var jeg mye som barn, da gikk vi fra hytte til hytte og fisket. Om vinteren pilket vi. Jeg likte best turene om sommeren, da fisket vi og brente bål. På grunn av disse opplevelsene i min egen barndom, var jeg opptatt av å dra på telttur når barna mine var små. Men det ble mindre vellykket, av en eller annen grunn var det alltid regn! Vi endte opp med å få oss en hytte i stedet.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
– Det er turene på Dagali. Da var vi flere generasjoner ute på tur, tanter og onkler møttes om sommeren og dro på tur. Det var stort sett mennene som tok oss barna med, pappa og onklene mine. Det var veldig spennende, og god stemning.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
– Noen ganger handler det om å greie å senke skuldrene. Andre turer setter dype spor. Det gjelder spesielt gode opplevelser i naturen som barn, sammen med familien. Da onkelen min døde, var det turene ute på Dagali jeg husket best. Jeg tror naturopplevelser og frisk luft er bra både for min fysiske og psykiske helse, og er oppbyggende på mange måter.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
– Jeg har dessverre ikke tid til å bruke naturen så mye i fritiden, og med 12 år på Stortinget har det blitt mindre enn jeg ønsker. Jeg jobber med helse, som er et stort og altoppslukende felt. Men det skal jeg ta igjen når jeg blir pensjonist!

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
– Det er stor forskjell på hva barn lærer. Noen familier er flinke å ta med barna ut i naturen, men ikke alle. Da er det viktig at barnehager har nok bemanning slik at de kan ta barna med ut på tur. Her er også tilgjengelighet og tilrettelegging viktig. Gode parkeringsmuligheter ved populære friluftslivsområder, gode stier, mulighet for å leie kano osv. De frivillige organisasjonene er viktige for å dra med seg folk ut! Det er en økende utfordring med ensomme mennesker, særlig eldre, som tar mye medisiner og blir sittende hjemme. Når de finner sammen med andre, får bevegelse og opplevelser gir det en enorm gevinst. Mange flerkulturelle trenger også denne drahjelpen.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
– Trender påvirker oss. Vi har redusert røykingen i Norge, og nå er det ikke kult. Friluftsliv er derimot veldig trendy nå, folk er ikke så opptatt av «syden» lenger. Det er en stor mulighet for Norge, men vi må lære av utlandet når det gjelder tilrettelegging for aktivitet. Jeg ser for eksempel på flotte turområder og havnepromenader i byer i andre land. Her har ikke Norge vært flinke nok! Jeg bodde en periode i New York City. Det er utrolig hva de har fått til der med sine fantastiske parker midt i millionbyen – et godt eksempel på hvor viktig det er at byene passer på og prioriterer de grønne lungene sine!

Har du et friluftstips du vil dele med andre?
– Er du på besøk eller bor du i Oslo? Ta t-banen til Sognsvann! Det er et utrolig flott sted, variert og har masse flott natur – og det er akkurat passe langt å gå rundt vannet. Jeg vokste opp på Majorstuen, og trådte mine barnesko på Sognsvann.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september?
– JA! Jeg skulle være med i fjor, men fikk det ikke til.

 

Blefjell

Kari Kjønaas Kjos søker ofte ro i naturen, og Blefjell er ett av favorittstedene. Foto: Privat

 

Les flere politiker-intervjuer her

Dette er Friluftslivets uke

 

 

 

Del denne artikkelen