Naturen som medisin

Publisert – Sist oppdatert 10.02.2020

Hver dag går Mahinder Naveen (70) tur i Groruddalens skoger. Han håper at flere kan få øynene opp for den helsebringende effekten slike turer kan ha.

– For meg er turene som medisin. Jeg elsker den friske luften i lungene og roen naturen gir meg, forteller Mahinder.

 – Her kan jeg leve sunt

En høstdag i 1974 kom Mahinder til Norge. En gammel klassekamerat hadde fortalt at det var behov for arbeidskraft her. Han tok sjansen på å reise og fikk seg raskt jobb innenfor IT, en bransje han har jobbet i frem til han nylig pensjonerte seg.

Det første som slo Mahinder da han kom til Norge, var hvor vakker den norske naturen var. Han hadde vokst opp i Indias hovedstad, New Delhi. Der hadde det vært langt til nærmeste skog eller fjell. En form for turtradisjon var han likevel vant til. Hver kveld etter middag gikk man tur i byens parker – noen i grupper, andre alene.

På sin første dag i Norge gjorde Mahinder nettopp dette – å gå en tur på egenhånd for å oppleve den nye naturen og landet rundt seg. Den dagen tenkte han: Her kan jeg leve sunt og fint. Siden den dagen er det akkurat det han har gjort.

Kropp og sjel i distraherte liv

Mahinder er tilhenger av meditasjon og yoga. Når han går tur hender det at han stopper opp, setter seg i skredderstilling og mediterer. Noen ganger gjør han også noen små yogaøvelser.

– For å praktisere yoga eller meditasjon trenger man ikke så mye. Det viktigste er å ha ro rundt seg. Yoga skal egentlig gjøres ute i åpent landskap. Gjerne ved soloppgang. Tanken er at strålene fra sola skal gi ny energi til kroppen.

Mahinder innrømmer at det ikke alltid er så lett å finne tid til å praktisere yoga og meditasjon. Hverdagen med barn og barnebarn tar fort over. Det skal lages mat og det skal ordnes med alt mulig.

Jeg er et helt annet menneske når jeg er ferdig med turen og kommer hjem.

– Vi mennesker lever distraherte liv. Vi skal hele tiden gjøre så mye at vi nærmest glemmer å puste. Derfor kan gevinsten være stor hvis man regelmessig tar seg tid til å se innover. Tar man vare på kroppen og sjela, kommer gode forandringer i livet helt automatisk. Man begynner å spise sunnere, ta bedre valg for seg selv – ja, man slutter til og med å lyve, forteller han.

Men selv om Mahinder ikke alltid mediterer, er ofte selve turen mer enn nok.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Jeg er et helt annet menneske når jeg er ferdig med turen og kommer hjem. Den friske luften har renset lungene og kroppen har med ett en helt annen rytme. Da føler jeg en ro i livet.

Få førstegenerasjonen med!

Mahinder tror flere hadde hatt godt av å bli med på slike turer. Lenge har han hatt et ønske om å få i gang en daglig turgruppe for eldre innvandrere i Groruddalen. Det har vist seg vanskelig å motivere andre til å delta.

I mange land er naturen assosiert med noe farlig og skummelt.

– Mange innvandrere sliter med helseproblemer som følge av inaktivitet, så det er et stort behov for slike grupper. Problemet er at mange ikke er vant til å bruke naturen på denne måten. I mange land er naturen assosiert med noe farlig og skummelt. Frykten for ville dyr eller kidnapping er for eksempel noe som ofte henger igjen fra hjemlandet. Den norske naturen kan ofte fremstå som noe fremmed og utilgjengelig. Dette er noe både jeg og friluftsorganisasjonene burde jobbe mer med.

Som en del av Norsk friluftsliv sin Rådgivende gruppe håper han at han kan bidra til å øke fokuset på akkurat dette. Ønsket er at flere kan få oppdage hvor godt naturen kan gjøre for kropp og sjel.

Del denne artikkelen