Naturen som medisin

Publisert – Sist oppdatert 15.11.2022
Tekst: Sissel Fantoft – Foto: Marius Dalseg/DNT, Privat

Etter å ha sittet innestengt i leiligheten sin i ett år dro Lucas Madsen (22) alene på telttur i Oslomarka. Det ble et vendepunkt, og to år senere går han Norge på langs. – Den roen jeg får ute i naturen er helt ubeskrivelig, sier han.

Nysgjerrig på friluftsliv? Mange organisasjoner har tilbud rettet mot unge!

Lucas vokste opp på Furuset i Oslo, og friluftsliv var ikke en del av hverdagen. 15 år gammel mistet han moren sin og flyttet rundt mellom fosterhjem og institusjoner.

– Etter hvert fikk jeg søvnproblemer, migrene og panikkanfall. Jeg hadde så ekstrem sosial angst at jeg knapt våget meg på butikken. Til slutt måtte jeg bare komme meg ut, men siden jeg ikke torde å møte andre mennesker endte jeg med å dra på telttur alene, forteller han.

Med et slitent telt og en billig sovepose dro Lucas ut i Oslomarka.

– For første gang på flere år sov jeg gjennom hele natta uten mareritt, selv om det viste seg at jeg hadde slått opp teltet ved siden av ei maurtue. Jeg oppdaget at det ble mye lettere å fikse andre problemer når jeg sov bedre, så jeg ble helt avhengig av å være ute, sier han.

Både angsten og migrenen ble bedre, og sakte men sikkert klarte Lucas å omgås andre mennesker.

– Det er helt uvirkelig hvor stor effekt det å være ute hadde – det ene øyeblikket skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle klare å leve, og det neste kjente jeg på følelsen av å elske livet, legger han til.

Naturliv for unge

I 2019 startet DNT Oslo og Bydel St. Hanshaugen Skar-prosjektet som en arena for arbeidstrening og inkludering for ungdom som har falt ut av videregående skole. Lucas sin kontaktperson i barnevernet tipset han om prosjektet.

– Vi er en gjeng som møtes i Maridalen to ganger i uka og bygger broer, vedlikeholder hytter og så videre. I tillegg trener vi på å skrive CV og søker jobber. For meg var det deilig å komme i kontakt med folk igjen, og siden den første teltturen alene har jeg vært så mye ute som jeg bare kan, sier han.

I april pakket Lucas sekken og reiste til Lindesnes. Han har planlagt å bruke fem måneder på å gå til Nordkapp.

– En venn av meg døde for to år siden, og vi hadde snakket om å gå pilegrimsleden til Trondheim. Det er halvveis til Nordkapp, derfor går jeg dobbelt så langt – jeg går for oss begge, sier han.

(Teksten fortsetter under bildet)

Opp fra sofaen

Lucas går for å ha det bedre i kropp og hode, og for mennesker han har mistet og løfter han ga dem før de ble borte.

– De kan ikke gå med meg, men jeg bærer dem med meg hele veien. Jeg elsker alt ved å være ute i naturen – roen, følelsen av at tid ikke eksisterer, møter med dyr, soloppganger, solnedganger og å slite meg ut. Alt jeg trenger bærer jeg på ryggen, og hvor jeg enn legger meg ned er hjem, sier han.

Hvis noen hadde sagt til Lucas for to år siden at han skulle gå Norge på langs ville han ristet på hodet.

– Jeg kan nesten ikke tro det selv, men noen ganger må du sette deg et mål som er større enn det du tror du klarer, bare for å se hvor langt du kommer. Det er så lite som skal til for å komme seg ut. Du må bare starte, selv om dørstokkmila er lang, sier Lucas.

(Teksten fortsetter under bildet)

Vi vet at det kan være vanskelig å komme seg ut på tur alene hvis du ikke har mye erfaring, men hvis du har lyst til å prøve deg kan du bli med #sammenpåtur.

DNT har flere enn 60 ungdomsgrupper over hele landet, og alle er åpne for å ta imot nye medlemmer – uansett erfaring. Det er ingen som forventer at du er “oppvokst i skogen” eller vet hvordan du tenner bål. Det lærer du underveis!

Og hvem vet: Kanskje du finner din nye lidenskap på samme måte som Lucas?

Lucas er også ambassadør for en av Norges eneste flerkulturelle frilufts- og miljøvernorganisasjoner, Wild X, så hvis du bor i Osloområdet kan du også bli med dem #sammenpåtur 😉

Blant Norsk Friluftsliv sine medlemsorganisasjoner finner man også flere som har tilbud rette mot barn og unge – du finner en oversikt over alle HER>>

#sammenpåtur

I 2022 markeres Frivillighetens år. Med signalarrangementet #sammenpåtur skal vi lage årets fineste – og viktigste – aktiviteter og møteplasser.

Del denne artikkelen