-Friluftsliv må ikke være så komplisert

Publisert – Sist oppdatert 07.11.2017

Stortingsrepresentant Terje Aasland (AP) er opptatt av å få flere ut i naturen. – Det må bli enda enklere for folk å komme seg ut og få gode opplevelser der de bor.

Stortingsrepresentant Terje Aasland (AP) er opptatt av å få flere ut i naturen. – Det må bli enda enklere for folk å komme seg ut og få gode opplevelser der de bor. Jeg mener også det er altfor mye fokus på dyrt utstyr og ekstreme turer – det trenger ikke være så komplisert, mener han.

Tiurleik med familien: Selv trives han best på tur sammen med familien på hytta i Telemark. I år skal han forsøke å få med barna på tiurleik, og sove under åpen himmel. – Deretter blir jeg med på #nattinaturen 2. september i Friluftslivets uke, lover han.

Hva betyr friluftsliv for deg?
– Først og fremt gode opplevelser, og tid sammen med familien. Friluftsliv for meg er også fysisk aktivitet og rekreasjon. Å gå og oppleve. Det er rammen rundt det for meg. Friluftsliv er utrolig viktig, og det er også mye forskjellig. Jeg opplever også at det er en viktig del av det vi setter pris på i dette landet. Tidligere både jaktet og fisket jeg. Som barn rodde vi ut på fjorden og fisket etter kysttorsk, eller fisket ørret i Telemarkskanalen. Nå blir det mindre høsting – og mer padling.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
– Jeg har ikke noe spesielt favorittsted, det er så mange forskjellige steder som er fantastisk flotte. Det må kanskje være området der vi har hytte, på Kyrkjebygdheia i Nissedal i Telemark. Her trives jeg godt, sammen med familien. Eller så er Songamoen på Hardangervidda et flott sted.

Har du noen gang overnattet ute?
– Mange ganger. Jeg var mye på tiurleik før, og sov under åpen himmel. Nå er det veldig lenge siden sist, og jeg har faktisk ikke sovet ute under åpen himmel med ungene. Men jeg har planer om å få lokka dem med på tiurleik i år, da skal vi overnatte ute.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
– Det er vanskelig å peke ut en opplevelse, det er så mange. Jeg husker for eksempel mange gode jaktopplevelser, og spenningen du opplever der. Jeg husker også godt skiturer der nysnøen henger tungt på trærne, det er 6-7 minusgrader og vintersol. Det er noe av det beste.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
– Jeg setter mer pris på å ha tilgang til slike opplevelser. Det gir meg ro, og jeg girer ned Det er en stor verdi ved bruk av naturen. Jeg mener det er viktig at vi bruker naturen, både høster og driver den. Jeg heier gjerne på godt og bærekraftig skogbruk. Noe skal vernes, men fornuftig bruk av naturen er vel så viktig som vern.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
– Når vi politikere diskuterer naturens rolle, har jeg noe å bidra med. Mine naturopplevelser og erfaring gir meg viktige knagger. Jeg er opptatt av at jeg som politikere bidrar til at folk tar del i opplevelser som er gode for folk. Det er viktig at allmennheten har tilgang til naturen, og til jakt og fiskemuligheter. Allemannsretten er viktig, både i verneområder på høyfjellet, i strandsonen og andre steder. Jeg ønsker å være med på å videreføre friluftslivet som er så utrolig viktig for folk.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
– Noe av utfordringen er økt urbanisering og sentralisering. Det gjør at folks nærhet til naturen blir mindre. Bruk av naturen er derfor viktig for at vi skal ta vare på den, forvalte naturen på en god måte. Nå jobbes det med å forenkle Pbl (Plan og bygningsloven). Vi må spørre oss: Hva er viktigst i arealforvaltningen framover? Å tilfredsstille utbyggere og næring, eller allmennhetens tilgang? Hvem er villig til sikre strandsonen, eller den lille grønne lungen inne i byen? Det blir mer og mer krevende. Kontrastene i naturforvaltningen er også blitt enormt sterke. Det gagner ingen, det bør være mer balanse. Det er viktig å bygge opp tilliten til forvaltningen framover, og at viktige avgjørelser er kunnskapsbaserte.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
– Først og fremst må vi få folk UT, i aktivitet. Det er trendy å ta vare på helsa, å trene og spise sunt. Det er bra, men det er likevel viktig å bevare de grønne lungene slik at folk har enkel tilgang til grønne områder og enkel bruk av naturen. I Oslo er det lagt godt til rette med parkering og kollektivtransport, men mange andre steder i landet trengs det bedre infrastruktur slik at flere får lettere tilgang til sine lokale friluftslivsområder. Jeg mener også at gode opplevelser i barndommen er viktig for friluftsinteressen som voksen. Derfor er det viktig at barn får friluftslivsopplevelser og kunnskap om naturen tidlig, i barnehagen og skolen. Turer med familien er også viktig for å danne et godt grunnlag.

Har du et friluftslivstips du vil dele med andre?
– Ta på et par gode sko og kom deg over dørstokken! Ta gjerne med en ryggsekk med fyrstikker, litt ved og pølser og tenn et bål – og få en god opplevelse sammen med for eksempel familien. Jeg mener det er altfor mye fokus på dyrt utstyr og ekstreme turer – det trenger ikke være så komplisert. Det enkle er ofte det beste, ta en tur ut der du bor.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september?
– JA! Politikerne som deltok i Skien i fjor hadde en fin opplevelse, så i år blir jeg også gjerne med – valg eller ikke!

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Terje Aasland AP

Stortingspolitiker Terje Aasland (AP) er glad i friluftsliv. – Ta på et par gode sko og kom deg over dørstokken! Ta gjerne med en ryggsekk med litt ved, fyrstikker og pølser, er hans tips til deg som ønsker å være mer ute. Foto: Lill Haugen

 

Les flere politiker-intervjuer her

Dette er Friluftslivets uke

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen