– Naturen gir meg energi – og ro

Publisert – Sist oppdatert 07.11.2017

Stortingspolitiker Kristin Ørmen Johnsen (H) fra Drammen sitter i helse- og omsorgskomiteen, og er opptatt av naturen som en viktig arena for helse og rekreasjon.

Stortingspolitiker Kristin Ørmen Johnsen (H) fra Drammen sitter i helse- og omsorgskomiteen, og er opptatt av naturen som en viktig arena for helse og rekreasjon. Hun tror tilgangen til naturopplevelser blir stadig viktigere for oss i tiden framover.

 – Selv opplever jeg at naturen både gir meg ny energi – og ro. Jeg er en stor bruker av nærmiljøet i Drammensområdet, sier Johnsen, som har tatt utfordringen og blir med på #nattinaturen 2. september.

 

 1. Hva betyr friluftsliv for deg?
 • Friluftsliv betyr for meg muligheten til å gå ut i skog og mark. I Drammen har vi fantastiske muligheter i nærmiljøet, og det er utrolig verdifullt for oss som bor her. Her er folk opptatt av å ta vare på naturen, og vi har vært gode på tilrettelegging og «tatt tilbake» både byen og elva, etter mange år som industriby.

 

 1. Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
 • Haukås i Konnerudmarka er stedet jeg besøker mest og liker best å være. Siden det er her i Drammen, kan jeg dra hit ofte. En annen flott tur er Prestholtrunden. Der er det tilrettelagt med sherpatrapp opp til Skarvsenden på Hallingskarvet, 1705 meter over havet. I Buskerud har vi også mange flotte skidestinasjoner, som Geilo, Hemsedal og Gol.

 

 1. Har du noen gang overnattet ute – og når overnattet du sist ute?
 • Ja, men det er lenge siden. Sist jeg sov i telt var da sønnen min var speider. Jeg er nok ikke et utpreget telt-menneske, men jeg liker meg veldig godt ute.

 

 1. Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
 • De beste opplevelsene i naturen har vært med familie, venner og små barn på tur, med bål, grillpølser og kaffe. Enkelt, og ikke så langt av gårde – men slike turer skaper mange gode minner for både store og små. Jeg liker også å følge med på naturen i nærmiljøet mitt gjennom årstidene. Det vokser sjeldne orkideer i Konnerudmarka, så derfor sjekker jeg alltid samme sted hver vår: Kommer den fine skogsorkideen i år også?

 

 1. Hva gjør disse opplevelsene med deg?
 • Naturopplevelser gir meg rom for refleksjon, og det gir meg et viktig avbrekk i travelheten i hverdagen. Jeg kan tenke «lange» tanker. Jeg får også energi, både psykisk og fysisk – samtidig som naturen gir meg ro.

 

 1. Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
 • Jeg er opptatt av å legge til rette for at folk skal bruke naturen. Dette er verdier som er til låns, som vi må forvalte varsomt. Naturen er utrolig viktig for oss menneskene. Vi må derfor tenke nøye gjennom før vi gjør inngrep, og være opptatt av å bevare naturområder, tørre å bestemme at «der bygger vi IKKE». Samtidig skal det selvsagt være mulig å drive skogen, men det må være balanse. Jeg tror at naturopplevelser blir stadig viktigere framover. Derfor er det en viktig rolle for politikerne å legge til rette for at folk kan bruke naturen der de bor. I Drammen har vi vært flinke til dette.

 

 1. Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
 • Hvis jeg var Klima- og miljøminister, ville jeg tenkt at den viktigste oppgaven er å overføre de verdiene som naturen representerer til barna. Slik at de også får muligheten til de gode opplevelsene. Her har både familien og skolen et stort ansvar for å lære barna våre om god forvaltning av naturen, med en god balanse mellom utvikling, næring og vern. Dette blir særlig viktig med det grønne skiftet og økt fortetning i byene. Men en minister kan ikke tenke på alt. Natur og friluftsliv er også en oppgave for kommuner og fylker – dette griper inn over alt og alle de andre departementene er også berørt, ikke minst Helsedepartementet.

 

 1. Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
 • Igjen, vi må begynne med hva vi forteller våre barn. Skolen er viktig. Men det må være positive opplevelser. Speiderne er flinke til å bruke naturen. Jeg tror også vi må SNAKKE mer om det, og jeg tror på informasjon og kampanjer. Per Fugelli har fantastiske tanker om naturen som rekreasjon. Og så må det være enkelt!

 

 1. Har du et friluftslivstips du vil dele med andre?
 • Det viktigste er at du tar deg godt tid når du er på tur – husk, du skal ikke rekke noe! Ta med deg en sekk med noe godt i, lag en god opplevelse. Ta gjerne med kamera (eller mobil) og få med deg både gode minner og fine bilder hjem. Det er ikke nødvendig med masse dyrt utstyr. Å være ute i naturen koster ikke noe, det er gratis.

 

 1. Skal du sove ute på #nattianturen 2. september?
 • JA! Jeg skulle være med i fjor, men så ble jeg forhindret. Derfor vil jeg veldig gjerne være med i år.

 

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Kristin Ørmen Johnsen

Stortingspolitiker Kristin Ørmen Johnsen er en ivrig bruker av naturområdene i Drammen. Her står hun på utkikkspunktet på «Spiraltoppen» og peker over mot Haukås i Konnerudmarka på andre siden av Drammen, som er der hun helst går på tur. Foto: Lill Haugen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les flere politiker-intervjuer her

Dette er Friluftslivets uke

 

 

 

 

 

 

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen