– Naturen er grunnen til at jeg er på Stortinget

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Foto: Lill Haugen, Privat

Rasmus Hansson sitter på Stortinget som representant for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Han blir lykkelig av å være ute, og får «telt-abstinenser» om han er for lenge inne.

– Naturen er grunnlaget for friluftslivet, men er også selve livsgrunnlaget vårt. Naturen er grunnen til at jeg er her på Stortinget, sier Hansson, som sitter i Energi- og miljøkomiteen.

Ta vare på «vanlig» natur: Hansson mener at vi må la det som er igjen av norsk natur få være natur. – Vi må bli flinkere til å beskytte våre gjenværende urørte naturområder. Det er kun 10 prosent igjen av slik natur i Norge, der det er minst 5 kilometer til nærmeste menneskeskapte inngrep. Det er ofte ikke snakk om spektakulære områder, men helt «vanlig» norsk natur, som er en viktig verdi å ta vare på, mener Hansson. 

Hva betyr friluftsliv for deg?
– Lykke! Jeg har arvet friluftslivet fra min mor, jeg ble halt med ut på tur fra jeg var liten. Naturen er et sted hvor jeg blir glad, fordi det er vakkert. Føler meg hjemme i naturen, er trygg og slapper av.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
– En hel haug. Jeg har besøkt «en million» vakre steder. Men der hvor jeg til enhver tid er, er mitt favorittsted. Selv om jeg har vært på noen av de mest isolerte stedene i verden og fått helt unike opplevelser, skal det samtidig veldig lite til for meg å føle at jeg er nær naturen. Det kan være en maur som marsjerer på vasken. Eller å se på meisene i hagen.

Har du noen gang overnattet ute?
– Ja, sist var i desember. I desperasjon dro jeg til Lommedalen, da var det altfor lenge siden sist og jeg hadde fått «Nå må jeg bo i telt»-abstinenser!

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
-Jeg ble jaktet på av en isbjørn på Svalbard. Den var ufattelig god til å snike. Opplevelsen av at et dyr forsøker å få tak i deg for å spise deg er veldig spesiell, og var en påminnelse på en virkelighet som vi ikke lenger opplever. Det var aldri noen fare, jeg fulgte godt med den fra en høyde og hadde våpen. Men jeg trenger ikke dra langt for fantastiske opplevelser: Nylig var jeg på tur i Sørkedalen i Oslomarka i nysnø, stivnet hvit skog! Det var full score og Oslo på sitt vakreste.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
– Til et mindre dårlig menneske. Jeg får ro i sjela og blir litt greiere å ha med å gjøre. Jeg får fotfeste, vissheten om hva jeg synes er viktig her i livet – og verdt å kjempe for.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
– Jeg vet hva de viktigste oppgavene mine er, å ta vare på den vidunderlige naturen vår. Friluftsliv gjør folks liv bedre, det gir godt perspektiv. Og naturen er livsgrunnlaget vårt. Grunnlaget for friluftslivet er også grunnlaget for livet. Naturen er grunnen til at jeg er her på Stortinget.

– Hvis jeg var Klima- og miljøminister Vidar Helgesen, ville jeg først og fremst byttet parti! J. Deretter ville jeg sørget for at Klimaloven som kommer i april sikrer at Norge faktisk gjennomfører den klimapolitikken som verden (og Norge!) trenger. Deretter ville jeg tatt et alvorsord med Høyres kommunestyrerepresentanter i Enebakk og minnet dem om hvor kjempefint det har gått å lage nasjonalparker andre steder i Norge, for eksempel Tjøme og Hvaler – og hørt om de ikke ville lage Nasjonalpark i lavlandsskogen i Østmarka! Så ville jeg tatt opp MDG’s forslag om en internasjonal konvensjon mot plastforurensing.. Plastforsøpling er et enormt problem globalt og en stor trussel mot den norske sjømatnæringen.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

  • For det første må vi la det som er igjen av norsk natur få være natur! Vi må beskytte gjenværende urørte naturområder, der det er minst 5 kilometer til nærmeste menneskeskapte inngrep. Det er kun 10 prosent igjen av slik natur i Norge. Det er ofte ikke snakk om spektakulære områder, men vanlig norsk natur, som er en viktig verdi å ta vare på.
  • For det andre må vi få inn kostnadsnøytralitet, eller behandlende nullsumspill – også kalt «bærekraft». Vi har brukt opp nok norsk natur. Vi må få balanse, og ikke ødelegge mer for framtidige generasjoner.
  • En tredje utfordring er at vi må reparere/restaurere ødelagt natur. Det er faktisk mye norsk natur som kan stables på beina igjen. Skogområder kan få gro igjen, med litt hjelp, og ødelagte elvedeltaer kan tilbakeføres. Dette arbeidet er konstruktivt og lett, og dette bør Norge gjøre mer av.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen? – Vi i MDG mener det er viktig å legge til rette for at folk kan velge mer TID, noe som er et knapphetsgode i dag – framfor mer kjøpekraft. I framtida vil det ikke være nok arbeid til alle. Vi vil få bedre tid, og da har folk muligheten til å drive mer med friluftsliv. «Reklame» er også lurt. Jeg tror kjente personer som for eksempel Lars Monsen inspirerer folk til å være mer ute. De frivillige friluftslivsorganisasjonene har en veldig viktig rolle, både for å legge til rette og for å få med seg flere ut.

Har du et friluftstips du vil dele med andre? – Før var jeg opptatt av å gå lengst mulig. Nå er ikke det så viktig. Jeg anbefaler alle å gå ut, bruk øynene og ørene og se på alt det flotte rundt deg. Våren står for tur, det er en av naturens mest magiske hendelser! Følg med på det som skjer, blomster som spretter ut og fugler som bygger reir og henter mat. Hvis du i tillegg leser litt om det, blir det enda mer interessant.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september?
– Jeg skal definitivt sove ute i naturen, men om det blir 2. september, det gjenstår å se!

Les flere politiker-intervjuer her

Dette er Friluftslivets uke

 

Del denne artikkelen