Natur og grønne områder forebygger stress

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

«Skov og Landskab» i Danmark ga i 2005 ut et hefte som beskriver folks egen vurdering av hva natur og grønne områder betyr for deres helse. Heftet er basert på en landsdekkende spørreskjemaundersøkelse, hvor dansker mellom 18 og 80 år har svart på spørsmål om grønne områder og sunnhet. Resultatene viser at de fleste mener at grønne i seg… Read more »

«Skov og Landskab» i Danmark ga i 2005 ut et hefte som beskriver folks egen vurdering av hva natur og grønne områder betyr for deres helse. Heftet er basert på en landsdekkende spørreskjemaundersøkelse, hvor dansker mellom 18 og 80 år har svart på spørsmål om grønne områder og sunnhet.

Resultatene viser at de fleste mener at grønne i seg selv har en positiv betydning for deres humør og helse. Det er også en sammenheng mellom grønne områder og stress. Jo nærmere folk bor et grønt område, jo mindre stresset er de. Tilsvarende er folk mindre stresset jo oftere de besøker grønne områder og jo mer tid de tilbringer der.

Svarene viser at alminnelige gå- og sykkelturer i grønne områder og bolignære uteaktiviteter, som for eksempel hagearbeid, soling og bading er populære aktiviteter. Kjennetegnene for disse aktivitetene er at de handler om å være ute i grønne omgivelser. Det er naturopplevelsene i seg selv som motiverer flest til å være ute. Folk tar seg en tur ut for å nyte landskapet og stresse ned. I dagliglivet bruker man først og fremst de bolignære grønne områdene. Litt fjernere parker, skoger og hav besøkes kun i helgene, med mindre man bor nærme slike omgivelser. De største hindringene for opphold i det grønne er relatert til arbeid, tidspress i hverdagen og været.

Heftet retter seg til alle som planlegger og forvalter grønne områder og sunnhet. De første avsnittene presenterer forskning som omhandler bruken og betydningen av det grønne. Etter dette analyseres sammenhengen med stress. Heftet avsluttes med råd om hvordan de grønne områdenes positive effekt kan inngå i det forebyggende helsearbeidet.

Her finner du heftet: Natur og grønne områder forebygger stress

Del denne artikkelen