Natt i naturen i 2015

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

Ideen om  «Natt i naturen» ble lansert i forbindelse med Friluftslivets år 2015. Målet var å skape oppmerksomhet om friluftsliv – og å få med flere ut i naturen. På den første #nattinaturen 13. januar sov minst 10.000 mennesker ute i vinterkulda. I Friluftslivets uke i september ble enda flere med, og minst 50.000 overnattet utendørs, fra Svalbard i… Read more »

Ideen om  «Natt i naturen» ble lansert i forbindelse med Friluftslivets år 2015. Målet var å skape oppmerksomhet om friluftsliv – og å få med flere ut i naturen. På den første #nattinaturen 13. januar sov minst 10.000 mennesker ute i vinterkulda. I Friluftslivets uke i september ble enda flere med, og minst 50.000 overnattet utendørs, fra Svalbard i Nord til Lindesnes i sør. Senere har vi fått tall på at minst 90.000 mennesker sov ute på #nattinaturen i 2015, og over 1 millon nordmenn har hørt om #nattinaturen!

På åpningsdøgnet for Friluftslivets år 2015 i januar var halvparten av Norges ordførere med da Natt i naturen ble arrangert for aller første gang. Da #nattinaturen ble gjentatt 5. september, ble enda flere med: 1200 politikere fra hele landet tok natten utendørs for å markere friluftslivet og allemannsretten i Norge.

Gjør det enkelt!
Vi var spesielt opptatt av å formidle at en natt i naturen trenger ikke å være en vanskelig eller storstilt ekspedisjon. Små turer gir store opplevelser – og ofte kan det enkle være det beste. Mange som deltok sov derfor på balkongen, slo opp teltet i hagen eller et fint sted i nærheten av der de bodde. Andre dro lenger ut i skog og fjell – og mange frivillige friluftslivsorganisasjoner satte opp leirer der både politikere og folk flest kunne være med.

Tusenvis av bilder ble delt i sosiale medier under knaggen #nattinaturen både i januar og i september, og nattinaturen fikk bred omtale i media.

Motivert til å sove ute
-Vi er imponerte og stolte over det norske folk som trosset vær og vind for å være med og sove ute i naturen – det viser at natur og friluftsliv er svært viktig for oss i Norge. Mange barn fikk sannsynliges oppleve sin første natt i naturen, sier Lasse Heimdal, Generalsekretær i fra Norsk Friluftsliv.

Tilbakemeldingen fra mange som var med, er at de trengte en dytt for å komme seg ut i naturen, og er takknemlige for at vi tok initiativ til #nattinaturen. Terskelen for å overnatte ble lavere, og mange ble motivert til å sove ute på grunn av kampanjen.

Politikere – ta vare på friluftsområdene!
Den enorme interessen for friluftsliv bør politikere som skal velges til kommuner og fylker legge merke til.
– Friluftsliv er ikke ekstremsport for de få, men en nødvendig del for et godt liv for alle. Politikerne er svært viktige i forvaltningen av allemannsretten, og oppslutningen viser at folk er glade i friluftsliv og natur. Vi trenger derfor politikere som står opp for å bevare viktige friluftslivsområder, og særlig viktige er områder nær der folk bor, sier Heimdal.

Kommunene har et ansvar for folkehelse, og friluftsliv er en enkel måte å forebygge livsstilssykdommer på. Friluftsliv er tilgjengelig for alle og krever lite utstyr, det gir fysisk aktivitet, det fjerner bekymringer og virker stressdempende. Folkehelsegevinsten ved et aktivt friluftsliv er betydelig – derfor må innsatsen for å få folk ut økes.

Se innslaget om #nattinaturen som ble vist på NRK Lørdagsrevyen 5. september!

Tilbakemeldinger fra deltakere landet over er svært positive: 

 «Kjekkere enn Tusenfryd!»

«Midt i en hektisk valgkamp var det herlig med en stille natt i skogen»

«Nattinaturen – slike arrangement blir man blid av og glad for»

«Våre døtre reagerte spontant da i går kveld da de fikk høre om #nattinaturen, og la seg i soveposer i bakgården! 6 stjerneskudd!»

«Vi sov under åpen himmel, taket var en drøss med stjerner og veggene var høye furutrær. Lenge siden jeg har sovet så godt!» 

«Våknet opp til strålende sol, morgenkaffe i det fri, masse frisk luft i lungene, jeg er sikker på at dette må være sunt! Takk for sparket bak»

«Vi har hatt en kjempetur med tre toåringer i samme lavo! Morro for småfolkene å få sove ute!»

«Nattinaturen med gode venner, det gav mersmak!

«Vi kom oss ikke så langt, men sover på trampolinen, under stjernehimmelen!»

«Friluftslivets år og #nattinaturen er strålende inspirasjon og «dytt i baken» til å komme seg ut – litt mer enn vanlig!»

 Se bilder fra #nattinaturen på vårt bildekart

 Se også kampanjesiden https://norskfriluftsliv.no/nattinaturen/

Foto: fjordimages.com/Ola Moen

Del denne artikkelen