Nær halvparten av unge overnattet ute i sommer

Publisert – Sist oppdatert 13.09.2022
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: John Petter Nordbø

Hele 45 prosent av unge sov ute i friluft i løpet av sommeren. Det å ta en natt ute fortsetter å være populært, viser nye Ipsos-tall.

I en nasjonal undersøkelse er folk spurt om de har overnattet ute i sommer, enten i naturen, på balkongen eller i hagen. De mellom 15 og 29 år skiller seg altså ut som ekstra ivrige utesovere.

Det er fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv som har tatt initiativ til undersøkelsen.

–  Under korona så vi en uteovernattings-boom der alle plutselig skulle ha hengekøyer og telt. Det er veldig gøy å se at interessen fortsetter i så stor grad som dette, sier deres generalsekretær Bente Lier.

Heller naturen enn balkongen

Det er langt fra bare de yngste som har funnet frem soveposen i sommer. I hele befolkningen svarer 27 prosent at de har overnattet ute.

–Blant disse oppgir noen få at de har sovet på balkongen eller i hagen, men det å sove ute i naturen er helt klart mest populært. Totalt har en av fire gjort dette, forteller Lier i Norsk Friluftsliv.

Forrige helg arrangerte fellesorganisasjonen det de kaller Natt i naturen, i samarbeid med andre nordiske land. I år overnattet folk over hele Norge og Sverige ute samtidig.

Ivrigst i nord

Tallene fra Ipsos viser at menn og kvinner er like glade i å overnatte ute. Men i de ulike landsdelene er det noen forskjeller.

– I Nord-Norge er det langt flere enn landsgjennomsnittet som oppgir at de har sovet ute i sommer. Når vi tenker på det våte været de har hatt, synes jeg det det er friskt gjort av nordlendingene, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

Det er til sammen 39 prosent i Nord-Norge som svarer at de har sovet ute. Til sammenligning svarer 28 prosent på Østlandet det samme.

Se tabellen fra Ipsos-undersøkelsen her.

BEST I NATUREN: Når vi først skal sove ute, trumfer skogen det å ligge på balkongen. Foto: Helene Rønningstad Halsos

Del denne artikkelen