leni
leni

Morsomme uteaktiviteter for barnefamilier i påsken

Publisert – Sist oppdatert 08.03.2024
Tekst: Christine Amdam – Foto: Leni Vilnes Mjåseth

Hva skal man finne med barna på når det er påske? Kom i stemning med disse uteaktivitetene, enten dere reiser bort eller er hjemme.

For noen er påske synonymt med skiturer på hytta, men slik er det slett ikke for alle. Enten dere skal være hjemme eller borte, på høyfjellet eller i byen, er det mye morsomt å gjøre som verken er dyrt eller krever mye planlegging.

Til inspirasjon har vi samlet 16 tips som passer like fint for hele familien.

 1. Kubb. Kubb er morsomt hele året, og fungerer like godt på snø som på bar mark. Dere kan spille i hagen, i nærmeste park eller på flatt underlag i naturen.
 2. Skattejakt på påskeegget. Fyll et påskeegg eller to til noen du er glad i, gjem det et sted ute, og tegn opp et skattekart – jakta er i gang! Kjempespennende, uansett om det er snø eller bar bakke.
 3. Skihopp eller orgeltramp. Bor du på et sted med nok snø, er det mange morsomme skiaktiviteter å finne på. For orgeltramp bygger dere små humper i en løype, hvor et ben skal være oppe mens det andre er nede – det krever litt øving, men er veldig moro!
 4. Turgjemsel. En person står, mens de andre løper og gjemmer seg i nærheten av stien. Har dere et spesielt mål med turen, kan det være greit å avtale at man velger et gjemmested i turretningen.
 5. Tenn bål og lag appelsin-brownies: Med brownierøre på termos som fylles i uthulede appelsiner, lager dere raskt en deilig påskedessert på bål. Obs – det generelle bålforbudet inntreffer 15.april. Vis aktsomhet!
 6. Safari i nærområdet. Dra på fuglesafari, og lytt og se om dere kjenner igjen noen av fuglene som er kommet tilbake. Eller hva med en fotosafari med mobilkamera? Hvem tar det fineste og mest kreative utebildet?
 7. Turbingo. Tegn ulike ting som barna skal lete etter ute, ta med ark og penn ut – og begynn å jakte!
 8. Flaske-bob. Lag en mini-bobbane for tomme glassflasker ned en bakke, og ha konkurranser. Dere kan gjerne legge inn hopp og hinder i flaskebanen, la banen splittes i flere løp og så videre.
 9. Les påskekrim i hengekøya: Heng opp en hengekøye i naturen, ta med en spennende påskekrim, og la roen senke seg. Husk varme klær og påskegodt!
 10. Snøballkrig. Del dere inn i to lag som har hvert sitt «fort» og «flagg» å forsvare – så er det om å gjøre å stjele hverandres flagg.
 11. Lag eggeretter ute. For mange er egg selvskrevent til frokost eller lunsj i påsken. Hva med å flytte matlagingen ut? Eggerøre, omelett eller tur-quiche er enkelt å lage på primus. For spennende oppskrifter, sjekk ut nettsiden Turmat fra hele verden.
 12. Ta en natt ute: Det er noe spesielt med å legge seg til å sove ute i naturen. Har dere ikke telt eller hengekøye, kan dere kanskje låne det hos BUA?
 13. Stjernetitting/Måneskinnstur. På denne tiden av året er det fortsatt gode muligheter for stjernetitting og eller en hyggelig tur i måneskinnet, uten at dere trenger å være oppe hele natta.
 14. Påskeleker: Påskeskirenn er morsomt for både barn og voksne. Er det ikke snø der dere bor, kan dere arrangere eggeløp, sekkeløp eller en morsom hinderløype ute.
 15. Besøk en gapahuk: Finn ut hvor nærmeste gapahuk ligger, og legg turen dit. Gapahuker er ofte plassert på steder som er enkle å nå, ofte er de også tilknyttet bålplasser.
 16. Finn påskepynt i naturen: Gåsunger, kongler og annet fra naturen kan bli til fin bordpynt. Hva med å lage påskepynt med elementer fra naturen sammen med barna?

I videoen under finner du inspirasjon til hvordan du kan gjennomføre en påskeeggjakt.

Del denne artikkelen