leni
leni

Morsomme uteaktiviteter for barnefamilier i påsken

Publisert – Sist oppdatert 23.03.2021
Tekst: Christine Amdam – Foto: Leni Vilnes Mjåseth

Hjemmeskole og hjemmekontor har preget hverdagen vår den siste tiden. Hva skal man finne på nå som det er påskeferie? Vi har samlet en rekke tips til aktiviteter du kan gjøre med barna i nærområdet.

Det blir en annerledes påske for mange også i 2021. Mange har vært mye hjemme siden Norge stengte torsdag 12. mars 2020. Mange har vært flinke til å ta med barna ut som pauser mellom skoleøktene, eller som en del av undervisningen.

Men nå som hele familien skal ha fri kan vi gå lengre turer, ta med oss mat og spise ute, eller kanskje overnatte under åpen himmel? Mulighetene er mange for å skape feriefølelse og påskestemning for hele familien.

Godt for kropp og sjel å komme seg ut

– Hvis man går ut i naturen så hjelper det både på fysisk og psykisk helse. Det har i tillegg mange positive bieffekter.

Det forteller Gunhild B. Størseth som er prosjektleder for Friluftsliv i skolen, et prosjekt drevet av Norsk friluftsliv.

– De som ikke har kunnet gjøre ting med barna fordi de har hatt travle dager, har nå mulighet til å bruke tid sammen med dem. Mange har oppdaget perler i nærområdet som man nå kan ta med hele familien til, sier Størseth.

UTEBINGO: Tegn opp ulike ting barna kan lete etter ute - og vipps så har man en utebingo. Også en fin aktivitet for å øve på samarbeid, slik som Sam og Scott gjør her. Foto: Katrine Fossnes

Norsk Friluftsliv sine 10 tips til uteaktiviteter for familien i korona-påsken:

 

  1. Kubb. Kubb er morsomt hele året, og fungerer like godt på snø som på bar mark. Dere kan spille i hagen, i nærmeste park eller på flatt underlag i naturen.
  2. Skattejakt på påskeegget. Fyll et påskeegg eller to til noen du er glad i, gjem det et sted ute, og tegn opp et skattekart – jakta er i gang! Kjempespennende, uansett om det er snø eller bar bakke.
  3. Skihopp eller orgeltramp. Bor du på et sted med nok snø, er det mange morsomme skiaktiviteter å finne på. For orgeltramp bygger dere små humper i en løype, hvor et ben skal være oppe mens det andre er nede – det krever litt øving, men er veldig moro!
  4. Turgjemsel. En person står, mens de andre løper og gjemmer seg i nærheten av stien. Har dere et spesielt mål med turen, kan det være greit å avtale at man velger et gjemmested i turretningen.
  5. Safari i nærområdet. Dra på fuglesafari, og lytt og se om dere kjenner igjen noen av fuglene som er kommet tilbake. Eller hva med en fotosafari med mobilkamera? Hvem tar det fineste og mest kreative utebildet?
  6. Turbingo. Tegn ulike ting som barna skal lete etter ute, ta med ark og penn ut – og begynn å jakte!
  7. Flaske-bob. Lag en mini-bobbane for tomme glassflasker ned en bakke, og ha konkurranser. Dere kan gjerne legge inn hopp og hinder i flaskebanen, la banen splittes i flere løp og så videre.
  8. Snøballkrig. Del dere inn i to lag som har hvert sitt «fort» og «flagg» å forsvare – så er det om å gjøre å stjele hverandres flagg.
  9. Lag mat sammen ute. Om dere tar turen ut i egen hage, i nærområdet, eller lenger inn i marka, er opp til dere. Noen steder i Sør-Norge er det allerede så tørt at det er bålforbud, mens det generelle bålforbudet inntreffer for resten av landet 15. april. For spennende oppskrifter som kan lages på bål, primus eller lages klar hjemme før dere går ut – sjekk ut Turmat fra hele verden.
  10. Stjernetitting/Måneskinnstur. På denne tiden av året er det fortsatt gode muligheter for stjernetitting og eller en hyggelig tur i måneskinnet, uten at dere trenger å være oppe hele natta.

Lyst til å lage påskepynt med elementer fra naturen sammen med barna? I saken kommer Gunhild B. Størseth med mange flotte tips til hva man kan lage sammen som familie.

Les også: Friluftslivets koronavettregler

UT I NATUREN: Ta med barna ut i naturen i påsken - du finner ikke en bedre lekeplass, uansett om det er snø der dere bor eller ikke. Foto: Ellen Trolid

Del denne artikkelen