klatring
klatring

Morsomme og billige sommeraktiviteter med barn

Publisert – Sist oppdatert 17.09.2018

Sommerferien er en perfekt tid for å finne på morsomme ting ute sammen med barna. Her får dere gode tips til aktiviteter som verken krever mye penger eller lang reisevei.

Sommerferien er en perfekt tid for å finne på morsomme ting ute sammen med barna. Her får dere gode tips til aktiviteter som verken krever mye penger eller lang reisevei.

Av: Linn Elise Jakhelln og Wanda Nordstrøm
Foto: Daniel Gauslaa/Norges speiderforbund

–  Det å sette av tid til å gi barna udelt oppmerksomhet, hvor man legger bort mobil og andre «oppmerksomhetstyver», og bare har det hyggelig sammen, er noe av det beste vi gjør som foreldre. Gode opplevelser i naturen som barn legger også et godt grunnlag for å være aktiv ute som voksen, forteller generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjonen for 17 norske friluftslivsorganisasjoner med rundt 950 000 medlemskap.

Ta en fisketur

En fisketur er både hyggelig og lærerikt for de små. Det å få mulighet til å fange familiemiddagen selv, er i dag en eksotisk opplevelse for mange barn, som er vant til at fisk er noe man finner i butikken.

Som en del av allemannsretten fisker alle barn under 16 år gratis i alle ferskvann i Norge, unntatt i elver der det kan fanges sjøørret, laks og sjørøye. Der det selges fiskekort, skal barna få disse gratis. Både store og små kan fiske gratis i sjøen.

– Et godt tips til deg som er nybegynner, er å ikke rote deg bort i jungelen av utstyr og tips. Hold det enkelt, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Håvard Skjerstad Andersen.

Hvis du er nybegynner, foreslår Skjerstad Andersen å starte med å bruke en vanlig fiskestang med haspelsnelle. Han råder deg også til å skaffe deg en god kniv, én boks med sluker til saltvann og én til ferskvann.

– Hvis du i tillegg lærer deg en enkel slukknute, da har du «alt» du trenger, sier fiskeren.

Og hvilken fisk smaker best på grillen eller i stekepanna? – Prøv å fiske etter sei og makrell i sjøen, og ørret og abbor i ferskvann, er rådet fra Skjerstad Andersen.

I sommer arrangerer Norges Jeger og Fiskerforbund åpne Introfiske-kurs over hele landet. Dette kan være et flott sted å starte, hvis dere vil prøve dere på fisking.

fisketur

MATAUK: En fisketur er både hyggelig og lærerikt for de små. Foto: Paulina Cervenka

Dra på «skattejakt»

Alle barn elsker skattejakt. I turorientering får barna mulighet til å dra ut på skattejakt og oppleve den fine naturen vi har i Norge.

Turorientering er poster som henger ute hele sommeren som man kan finne når man selv vil. Det er hvite og oransje flagg som fungerer som skatter. Det kan være mellom 3 og 10 slike poster å finne hver gang, og turene er gradert etter vanskelighetsgrad, der de grønne turene er de enkleste og er godt egnet for barnefamilier.

– Turorientering gir barn mulighet til å finne flere skatter ved hjelp av kart, og gleden er stor når to små øyne ser det hvite og oransje flagget som nok en skatt på turen. På postene er det koder som barna kan registrere og de kan dermed ha en oversikt over alle skattene de har funnet i løpet av sommeren, forteller Lone Karin Brochmann, fagkonsulent I Norsk orienteringsforbund

Turorientering står sterkt flere steder i landet og hvor turene befinner seg kan du finne på turorientering.no.

Finnes det ingen turorienteringsløype i nærheten av der dere bor, kan naturbingo være et godt alternativ! Lag et «bingobrett» hjemme, der du og barna lager en oversikt over dyr og planter det er sannsynlig at dere møter på i naturen. Så går dere ut sammen, og «jakter» på de ulike artene. Kryss av for hvert dyr og plante dere ser; dere har fått bingo!

Høst av naturen

Det er allerede kommet bær noen steder i landet, og utover i juli går bærsesongen i gang for fullt. Barn elsker å plukke bær, spesielt hvis de får spise dem rett fra busken. Hva med å bruke søndagen på en hyggelig blåbærtur? Blåbærene er ikke bare søte, men sunne og en god kilde til bl.a. c-vitaminer og antioksidanter.

– Når dere kommer hjem fra turen, kan dere lage pannekaker med nyrørte bær til middag, foreslår Lasse Heimdal.

Hvis bærsesongen ikke er helt i gang der du bor, er det også koselig å plukke blomster.

– Hva med å flette en sommerlig blomsterkrans sammen? Dere kan også presse blomstene. Plukk en bukett med ulike blomster og ta de med hjem. Legg blomstene en og en mellom avispapir og under trykk i ca. en uke. Når de er ferdig tørket og presset, kan dere jo lage et blomsterbilde og ramme det inn?, sier Heimdal.

plukke bar

TUR MED MENING: Utover i juli går bærsesongen i gang for fullt. Hva med å ta ungene med ut på bærtur? Foto: Johnny Vaet Nordskog

Treklatring

Treklatring er ekte lavterskel og kan gjøres der du er.

– Finn et tre du liker, ta deg opp en gren eller to – finn dine grenser og følg dem, er tipset fra Line Aas Mjøster, leder for marked og kommunikasjon i Norges Speiderforbund.

Et perfekt klatretre er rett, frisk og ikke for stort. Det bør også ha grener som er tykkere enn fem centimeter. Er dere nybegynnere, kan det være greit å begynne med et tre som har grener som er såpass lave at dere når bakken.

– Vi mener det er svært viktig at barn og unge får muligheten til å lære seg å finne egne grenser og å vurdere risiko. Du kan ikke vite hvor høyt det er trygt å klatre hvis du aldri får prøvd deg. Målet er heller ikke å klatre høyest mulig, tvert imot legger vi vekt på at du skal prøve deg fram gradvis og selv kjenne etter hvor dine grenser går, sier speideren.

Nyt hyttelivet!

Drømmer du om å nyte sommeren på hytta, men har ikke hytte selv? Det er fortsatt muligheter for hytteliv med familien i sommer.

Både Den Norske Turistforening, Statskog og fjellstyrene rundt om i Norge, har hytter til utleie og utlån. På deres nettsider finner dere informasjon om hvilke hytter som fortsatt har plass til dere i sommer.

– Det enkle hyttelivet gir et perfekt mange hyggelige aktiviteter, som fjellturer, padling, bading, klatring, alt ettersom hvor dere befinner dere. En hytte omringet av stille natur og frisk luft er et flott sted å senke skuldrene og bare være sammen. Kanskje kan dere legge fra dere mobiltelefonene ved inngangsdøren og ta en liten skjermpause?, foreslår Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Lån turutstyr

Har du lyst til å sove i telt, gå på fjelltur eller padle kano, men mangler utstyr? Det er ikke noe problem. Utstyret kan du låne i BUA!

– BUA er et nasjonalt nettverk, hvor du låner sport- og friluftslivsutstyr helt gratis. Utstyret er av bra kvalitet og mye er helt nytt, forteller Monica Vogt, daglig leder i BUA.

Utstyret lånes ut for en uke av gangen, og flere av de 59 utlånsstedene rundt om i landet har også åpent i sommer.

– Hva som lånes ut av utstyr varierer fra sted til sted, men de fleste stedene har telt, sykler, kano, sekker, fiskestenger m.m. Oversikt over utlånsordninger finner du på www.bua.io, sier Vogt.

telte

LÅN UTSTYRET: Har du lyst til å sove i telt, men mangler utstyret? Lån fra BUA, da vel! Foto: Johnny Vaet Nordskog

Del denne artikkelen