– Vi må sikre folk tid til å være i naturen

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Synne Kvam, Privat – Foto: Synne Kvam, Privat

SVs Nicholas Wilkinson vil gi folk tiden tilbake, slik at man kan komme seg mer ut i naturen. Og den nyvalgte representanten lover at allemannsretten ikke skal selges, uansett hvor mye penger som tilbys.

Hva betyr friluftsliv for deg?
– Friluftsliv for meg betyr friheten til å være i naturen. Det frie livet, der jeg bestemmer selv, ikke er på jobb, eller er opptatt med andre ting. Jeg får dessverre vært veldig lite ute, for jobben er viktig for meg, og det er så mange viktige saker å jobbe med, og så mange å hjelpe. Men jeg bor i Akershus, og det fine der er at man bare kan gå fem-ti minutter, og så er man i naturen – og jeg har Gjersjøen og Østmarka rett utenfor døren, forteller Wilkinson, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
– Det er helt klart Rondane, siden jeg er mest glad i høyfjellet. Når du kan se langt, kjenne den friske fjellufta, helst er over tregrensa, og når det bare er litt lav og litt lyng på bakken – da er det perfekt.

Har du noen gang overnattet ute?
– Ja, særlig da jeg var liten og vi var på setra på Golsfjellet. Da dro vi ut madrasser og soveposer, laget tårn, og sov under åpen himmel. Ellers har det i senere tid blitt når jeg har vært på festival.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
– Da jeg var liten var vi på hytta hver sommer, og der arrangerte de voksne sjørøverdag for oss barna. Vi fikk sjørøverkart, og var sju-åtte unger som sammen gikk rundt hele dagen for å finne skattene. Det kunne være at det var troll under brua, eller at en gammel robåt var gjort om til seilbåt og lignende, minnes SV-politikeren.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
De minner deg på hva livet egentlig handler om. Man får følelsen av at alt handler om jobb og penger. Mens det egentlig handler om å ha det godt, og være gode mot hverandre – og det har og er man i naturen.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
– Jeg mener det minner deg om at livet er mer enn bare arbeid. Det betyr fritid, være gode mot hverandre, og ha det godt med seg selv. Det er fint å ha en hundrelapp i lommeboka, men jeg som SV-er mener livet handler om, og bør handle om, så uendelig mye mer enn penger.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
– Nedbygging, utbygging og rasering – både det som er på land, men også det som er under land, sier Wilkinson, og peker på det som skjer i og ved Førdefjorden.

SV-politikeren ble i høst dømt for sivil ulydighet etter å ha lenket seg fast mot at selskapet Nordic Mining får utvinne mineraler fra Engebøfjellet i Sogn og Fjordane, før de skal dumpe massene i Førdefjorden.

– Det er ofte kortsiktig gevinst, kontra å ta vare på naturen for fremtiden. Det er alltid lett å flikke litt på markagrensa, så da gjelder det å ha politikere som står imot nedbygging.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
– Ved merking og tilrettelegging. Og vi må sikre folk tid, og gi folk tiden tilbake. Da SV sikret full barnehagedekning, så var det også for å gi familier trygghet og tid. SV ønsker å oppfordre til redusert arbeidstid, og sånne ting tror jeg er det viktigste. Jobben spiser opp tiden, og for enkelte handler det bare om jobb, jobb, jobb.

– Folk vil gjerne ut i naturen, men da må folk må ha tid og muligheten. Og barn må lære vaner tidlig, og sikre fysisk aktivitet i skolen og leirskole. Alle ting man kan få brukt skolen til, tror jeg er viktig. De som har foreldre som har fleksitid, kan dra på hytta osv, men det er ikke alle som har den muligheten.

I Stortingsperioden vi nå har gått inn, skal saken om allemannsretten inn i grunnloven stemmes over. Der håper Wilkinson at SV får med seg de andre partiene.

– En av de aller viktigste tingene vi kan gjøre nå er å grunnlovsfeste allemannsretten. Det er så vakkert i Norge; om du er narkoman uteligger, eller om du er direktør i Statoil, så kan man gå side om side i skogen, og det er vi alle som eier naturen sammen. Det er Norge på sitt beste, og da må vi grunnlovsfeste den. Uansett hvor mye penger det tilbys, så skal vi beholde den retten, lover Wilkinson.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?
– Bruk DNTs hytter, for det er så tungt å dra på det teltet. Det er så mye lettere og enklere å pakke hvis man heller går hytte-til-hytte. Og turen blir så mye enklere hvis sekken er lettere, råder SV-eren.

Skal du sove ute på #nattinaturen 2. september?
– Ja, det vil jeg veldig gjerne.

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen