Miljøvettreglene

Publisert – Sist oppdatert 12.05.2020

Fjellvettreglene har fått selskap. DNT Ung og organisasjonen Protect Our Winters (POW) har lansert syv miljøvettregler for friluftsfolket. Målet er at de skal gjøre det mulig å stå på ski også om femti år.

– Det viser seg at friluftsfolket er høyt oppe på verstinglista når det gjelder energibruk. Det er litt paradoksalt at vi ødelegger for vår egen fremtid i naturen. Som friluftsmennesker har vi jo lyst til å bruke skog, fjell og snø så mye som mulig – men da må vi også ta vare på omgivelsene som vi er så glade i, fortalte DNT Ung-leder Stig Øystein Schmidt til Utemagasinet.

Miljøreglene er nøye utformet og har vært sendt ut på høring før de ble endelig fastsatt. Blant annet Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Klimaagentene har gitt sine innspill.

MILJØVETTREGLENE

Vi ferdes mer ute i naturen, og vi bruker den på stadig flere ulike måter. Miljøvettreglene hjelper deg å tenke og å være miljøvennlig – også når du er ute på tur.

1. Reis mindre, opplev mer

Jo kortere du reiser, jo mer tid får du til selve turen. Finn ut hvilke turområder du har i nærheten, og benytt deg av dem. Da blir det enklere å planlegge og gjennomføre turer, og tiden du sparer på reisen kan du bruke på å oppleve, nyte og utforske naturen. Og når du først reiser, reis miljøvennlig.

 2. Sats på opplevelser, ikke utstyr

Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytta si. Kjøp brukt, lån av venner, og ta godt vare på det utstyret du har så det holder år etter år. Fyll sportsboden med gode minner, ikke fancy utstyr. La utstyret være et virkemiddel for gode opplevelser, men husk at utsikten ikke blir bedre med årets modell av skalljakka. Kjøper du mindre, og brukt, sparer du både miljøet og lommeboka.

 3. Fiks alt, alltid

Gjør gaffateip, ståltråd og lommekniv til fast inventar i tursekken. Det meste kan fikses, og det finnes reservedeler til både utstyr og klær. Ta kontakt med produsenten, så kan det til og med hende de hjelper deg helt gratis. Tar du vare på jakka di lenge nok, er den retro før du vet ordet av det.

4. Spis grønt

Det er viktig å få i seg nok næring på tur. Å spise grønt er bra både for miljøet og helsa. Reduser kjøttinntaket, og bidra til å minske klimagassutslipp, frigjøre jordbruksareal, begrense avskoging og bidra til en mer dyrevennlig kjøttproduksjon. Husk naturens eget spiskammers når du er på tur, få ting er bedre enn sjølfiska fisk på bålet.

 5.  Samkjøring er bra kjøring

Hvis du må reise langt for å komme deg på tur, bruk god tid på planlegging av turen. Finn den mest miljøvennlige reisemetoden, enten det er samkjøring eller kollektivtransport. Hvis du arrangerer en tur, lag en plan for hvordan folk kan reise sammen.

 6. Vær rustet mot uventet søppel

Å ha hodet med seg på tur er viktig, også når det kommer til hva du etterlater deg. For eksempel tar det rundt 450 år før en plastflaske som ligger ute brytes ned. Ta med en ekstra pose, eller hold av en lomme i sekken kun til søppel. Ingen liker søppelføre på ski, og et bananskall i sykkelstien kan ødelegge en ellers fin dag. La det eneste du legger igjen være spor i snøen.

7. Vis vei, vær et klimaforbilde

Vær en del av klimaløsningen, ikke problemet! Ha respekt for naturen og de mulighetene den gir oss. Gå foran og vis de rundt deg hvor enkelt det er å gjøre hverdagen og turlivet mer miljøvennlig. Da vil også kommende generasjoner ha muligheten til å nyte den samme naturen, enten det er å sette svinger i dyp puddersnø, eller å gå solfylte søndagsturer.

Miljøvett

Del denne artikkelen