Prøv friluftsliv langs kysten

Publisert – Sist oppdatert 12.05.2020

Hva med å leie et sjøhus, en losbu eller bo i et fyr? «Kystled» er et nettverk av hytter, fyr og båter langs kysten, som er tilgjengelig for alle, til en rimelig pris.

Tanken er å gjøre de fine stedene tilgjengelig for folk, og samtidig slå et slag for det enkle miljøvennlige friluftslivet. Du kan leie utypiske hytter som losbuer og fyrstasjoner, tjenesteboliger og sjøhus. Stedene har alt fra 2 til 40 sengeplasser, du kan velge å dele med folk du ikke kjenner fra før, eller gå sammen flere familier og leie et stort sted sammen.

Utlån av robåt eller kajakk
Til de fleste kystledhyttene følger en eller flere robåter til fri bruk. Noen steder er det en kajakk, noen steder også en seiljolle eller to. Noen steder, som i verdensarvområdet Nærøyfjorden i Sogn, eller Øksnes i Vesterålen, består kystleden av utleie av robåter med et kart med anbefalte teltplasser og annen mulig innkvartering. Mulighetene er mange!

Start ferieplanleggingen på kystled.no

Friluftslivsorganisasjonene står bak
Kystled ble startet opp i 1996, og er et samarbeid mellom organisasjonene Forbundet KYSTEN, Friluftsrådenes Landsforbund, Den Norske Turistforening og Norsk Fyrhistorisk Forening. De forskjellige stedene driftes av et stort nettverk av frivillige kystlag, turlag og venneforeninger, og noen ansatte som holder i trådene. Når du leier en kystledhytte, et fyr eller en robåt har du alltid en bemannet vakttelefon du kan ringe til hvis det er noe. På noen av de store fyrene bor det en verskapsfamilie hele sommersesongen, som sørger for at gjestene finner seg til rette.

Tar kysten i bruk
Langs hele kysten står bygninger som ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål. Fyrmesterboligene ble fraflyttet da fyrene ble automatisert på syttitallet, og mange andre bygninger knyttet til sjøfart, militær virksomhet og fiskeri har også mistet sin funksjon som naturlig ledd i at samfunnet utvikler seg. Gjennom Kystled tas de i ny bruk. De historiske omgivelsene gir en ekstra dimensjon til ferieopplevelsen, og for de som liker seg på litt avsidesliggende plasser er det mye å velge mellom.

God tur!

Foto: Forbundet KYSTEN

Del denne artikkelen