skogstur
skogstur

Mange forslag til ny rødliste for truede naturopplevelser

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020

Skogturer i nærområdene, breturer på fjellet og krabbefiske i strandkanten er tre norske naturopplevelser som snart kan havne på ny rødliste.

– Mange nordmenn er redde for å miste naturopplevelser de setter stor pris på, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond. Sammen med Norsk Friluftsliv gjennomfører WWF nå kampanjen #verdtåbevare, som skal lansere en ny rødliste for naturopplevelser basert på forslag fra publikum.

Les mer: – Lager rødliste for truede naturopplevelser

Fuglesang og blomsterenger

Siden i sommer har folk over hele landet sendt inn forslag til naturopplevelser som på en eller annen måte er truet.

– Det er tydelig at denne kampanjen har truffet en nerve. Forslagene har kommet inn fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. Folk sender inn tips om alt fra stillheten i urørt natur til nære opplevelser som lyden av fuglesang, barneleken i nabolaget og blomsterenger hvor sommerfuglene flyr. Mange er også bekymret for hva som skjer med konkrete naturområder hvor det er planer om en eller annen form for utbygging, sier Solhjell.

blomster

NOMINERT: Opplevelser av blomsterenger hvor sommerfuglene flyr, er en av nominasjonene som er kommet inn. Foto: Hans Støvern

Ni av ti bruker naturen

Hensikten med kampanjen #verdtåbevare er å vise hvordan endringer i natur og livsstil påvirker naturopplevelsene våre. Ni av ti nordmenn går på tur eller driver med annet friluftsliv.

– Rike naturopplevelser er utrolig viktige for veldig mange her i landet. Samtidig vet vi at vi endrer både naturen og vår egen livsstil raskere enn noensinne, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Les mer om endringer som påvirker norske naturopplevelser.

Stillhet og strender uten søppel

Det er stor bredde blant de forslagene folk sender inn til den nye rødlisten, forteller Lasse Heimdal.

– Behov for å oppleve stillhet er et gjennomgående tema i veldig mange av nominasjonene. Mange er bekymret for skogsturene, enten de går i næromådene eller i urørte gammelskoger. Fjellvandrere er redde for at urørte fjell skal forandres av hyttebygging, vindmøller, gruvedrift og ikke minst av at breene smelter på grunn av klimaendringene. Langs kysten er folk bekymret for å miste opplevelsen av strender uten søppel. Nominasjonene viser hvor mangfoldig naturen og naturopplevelsene er, og hvor mye de betyr for mange av oss, sier Lasse Heimdal.

sjoen

RENT HAV: Rent hav og strender uten søppel er i dag en truet naturopplevelse. Foto: Jorn Eriksen/Unsplash

Se flere nominasjoner til rødlisten for naturopplevelser.

Uavhengig jury

Fristen for å levere inn forslag til kampanjen er 10. oktober. Deretter skal en frittstående jury sette forslagene sammen til den første norske rødlisten for truede naturopplevelser.

Juryen ledes av forfatter og journalist Sigri Sandberg. Hun håper #verdtåbevare-kampanjen kan bidra til å skape større bevissthet om verdier som står i fare.

– Bevissthet trengs. Alltid. For først når vi virkelig skjønner hva vi har og hvor mye det betyr for oss, kan vi ane tapet ved å miste det. Og kanskje rekke å gjøre noe før det er for sent. For meg er det den bevisstheten dette initiativet handler om, sier Sigri Sandberg.

Øvrige jurymedlemmer er NRKs programleder Kari Toft, biologiprofessor Dag O. Hessen, blogger og Hold Norge Rent-aktivist Malin Jacob, og redaktør Knut Brevik i bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske.

Les mer på kampanjens hjemmeside www.verdtåbevare.no

Del denne artikkelen