– Livet er så mye mer enn asfalt

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Synne Kvam – Foto: Synne Kvam

Det å bygge ned naturen er som å skjære av greina vi sitter på, mener KrFs Olaug Bollestad.

Som utdannet intensivsykepleier ser hun hvor viktig naturen er for folkehelsa – og hun ønsker mer tilrettelegging i nærmiljøet for å få flere ut. – Jeg tror på at hvis man får en liten smak av naturen, så vil man ha mer, sier rogalendingen, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Foto: Wikimedia

Hva betyr friluftsliv for deg?
I utgangspunktet er friluftsliv for meg trivsel og folkehelse. Det bygger helsa, men også relasjoner og vennskap når man bruker naturen, og naturen gir rekreasjon. Jeg har brukt naturen aktivt fra ungene var små, med alt fra teltliv til fjellvandring nå som de har blitt eldre. Friluftsliv er en stor del av livet mitt. Friluftsliv handler også om kunnskap, man lærer mye, og skjønner sammenhenger. Når jeg var ordfører i en av landets yngste kommuner, så jeg hvor mye det betydde å legge til rette for friluftsliv for forebyggingen, sier Bollestad, som tidligere var ordfører i Gjesdal kommune i Rogaland.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
Jeg liker å være i Rogaland, og i Gjesdal, som er en viktig bit av livet mitt. Jeg vokste opp ikke så langt fra Prekestolen, men det er mer en turistattraksjon i mine øyne, der det er tilrettelagt. Favorittstedet mitt i hverdagen er Edlandsfjellet, som er i nærområdene mine der jeg bor i Gjesdal. Men en gang i året må jeg ha en runde i Rondane, og ta meg ut. Jeg opererte hofta i fjor, men var ikke sykemeldt. Jeg ble operert 19. mai, og gikk i Rondane i starten av juli. Jeg mener at den beste opptreningen man kan få er i friluft. I Rondane er det majestetisk og uberørt, jeg slipper å klyve meg forderves, men kan utfordre meg. Leid hytte der i mange, mange år. Det er en tur som er viktig for hele meg, men også for ekteskapet, og vennskapet vårt til et vennepar av oss. Rondane-turen er et must for meg.

Har du noen gang overnattet ute? ev «Når overnattet du sist ute?»
Ja, mange ganger – har til og med gjort det som ordfører. Men det er noen år siden sist, ti år siden kanskje.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
Da må jeg nesten gå tilbake til barndommen. Jeg hadde en far som var veldig opptatt av friluftsliv på sjøen, så det var ingen biltur på oss, men heller tre-fire uker i båt. Den beste opplevelsen var når vi gikk og vasset i sjøen, og fant krabber og stinter – og fikk forklaringer på hva dette var. Han hadde god tid, og var veldig flink til å forklare og fortelle oss hva dette var. Vi sov i telt, og da var det fred i livet og i familien.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
Det disse opplevelsene gjør, er at jeg ønsker å videreformidle det til mine unger. Jeg synes det er stas at jeg nå ser at noe av dette er videreformidlet, de er friluftsinteresserte, og har kjøpt seg telt og båt. Jeg tror jeg har formidlet noe av dette, for det var viktig for meg – og særlig søndagsturene har vært viktig.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
Jeg er opptatt av å bevare naturen. Noen ting har vært irriterende, slik som at vi ødelegger friluftsroen, som med vannscooter og snøskuter – det ødelegger den stille opplevelsen. Det å ta vare på områder som er en del av det gode liv og samfunnsplanlegging er viktig. Livet er så mye mer enn asfalt, og er vi ikke obs på dette, så kan vi komme til å ødelegge for etterkommerne våre. Nedbygd natur er som å skjære av greina vi sitter på.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
Miljø er en utfordring, når jeg ser på trærne i Rondane så ser jeg at trærne er fulle av skjegg, noe som indikerer at lufta er ren. Men dessverre er det ikke mange steder vi ser det skjegget lenger. Jeg tror noen av de største utfordringene for oss er å ikke gjøre friluftslivet og naturen kommersiell, men at den skal være til for alle. Noen steder blir det kommersielt, slik som Prekestolen, men vi trenger fortsatt de urørte stedene. Jeg synes det er flott å utvikle og legge til rette i naturen, men lager man det så kommersielt at det blir en forbruksplass, så blir det feil. Det å forvalte naturen vår på en riktig måte er utfordring.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
Vi må snakke om hvor flott naturen er, og legge til rette for opplevelser i nærmiljøet. Jeg tror på at hvis man får en smak av naturen, så vil man ha mer. Men hvis ingen gir deg det bildet av naturen i ditt nærområde, så vil ikke den gnisten tennes. Noe å være obs på i kommuneplanen, byplanen og generelt, det handler om et helhetsbilde. Og det er viktig å ivareta de tingene vi har i nærheten. Det er ikke ikke koselig å gå på Sola-stranda om den er fylt med blikkbokser. Der har Jæren Friluftsråd gjort en veldig god jobb, og har skapt et engasjement.

Har du et friluftslivstips du vil dele med andre?
Et must å ha i sekken er en bitteliten skinnfell, slik at man kan sette seg ned og ha det sosialt på turen. Skinnfellen er viktig for turen, men også kaffen og sjokoladen. Man må ta seg tid til å nyte det man faktisk er ute for å oppleve. Jeg ser aldri på klokka når vi er i Rondane, og jeg føler vi er på en annen måte når vi er ute, og snakker helt annerledes.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september?
Ja, det er jeg glatt med på, hvis jeg får lov – og hvis Henry Tendenes inviterer, hinter Bollestad til varaordføreren i Gjesdal kommune og styreleder i Jæren Friluftsråd.

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen