Lanserer egne koronavettregler for friluftslivet

Publisert – Sist oppdatert 09.09.2020
Tekst: Synne Kvam

Myndighetene har sammen med friluftslivsorganisasjonene laget en liste med råd om hvordan man bedriver friluftsliv i korona-tiden.

Mens det meste av tilbud er stengt, er naturen i Norge åpen døgnet rundt. Det har ført til mye trafikk i skog og mark, særlig i og rundt storbyene.

Nå har en bred allianse av friluftslivsorganisasjoner, Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet og Helsedirektoratet gått sammen om å lage friluftslivets turvettregler.

– Aldri vært viktigere med frisk luft

– Det har aldri vært viktigere at folk kommer seg ut i frisk luft, og tar nærturer. Men det kan også være greit å ha noen råd og føringer med seg på veien, slik at vi ikke utsetter oss selv eller andre for smitte, og alle kan komme hjem med gode turopplevelser, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv – fellesorganisasjonen for 17 friluftslivsorganisasjoner.

Han understreker at så lenge man ikke sitter i isolasjon eller av andre grunner må holde seg inne, så er det ingenting som er bedre enn å ta seg en tur ut i naturen nå.

– I naturen får både hodet og kroppen en pause fra alt som skjer rundt oss for øyeblikket. Samtidig ønsker vi ikke at for mange skal være samlet på de samme stedene. Vi anbefaler derfor sterkt å oppsøke nye og mer ukjente stier, eller oppsøke turmål på tider hvor det ikke er så mange andre der, sier Heimdal, som opplyser at friluftslivets koronavettregler også er oversatt til 20 språk.

Regjeringen bidrar med midler

Klima- og miljødepartementet er tydelig på at det nå er viktig å få spredd god informasjon om friluftsliv og turruter.

– Friluftsliv er viktig for oss i Norge. Jeg setter stor pris på at friluftslivsorganisasjonane nå gjør en ekstra innsats med informasjon, turtips og aktiviteter i nærturområdene for de som vil ut i påska. Regjeringen medvirker økonomisk for å gjøre denne innsatsen mulig, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Friluftslivets koronavettregler

  1. Velg turer i ditt nærmiljø! Bruk fantasien og utforsk nye turmuligheter der ikke alle andre går.
  2. Du trenger ikke gå alene – få med deg resten av husstanden på tur!
  3. Rast med god plass. Ta med mat, drikke og håndsprit, og kos deg på tur.
  4. Ta vare på naturen vår, vi trenger den. Respekter dyre -og planteliv, og ta med deg søppel hjem.
  5. Vær obs på brannfare! Flere steder i landet er det veldig tørt og bålforbud.
  6. Bruk kart og kompass når du går utenom merkede stier og løyper. Det finnes også mange gode apper og turportaler som kan hjelpe deg på veien.
  7. Snu i tide, og velg aktiviteter med lav risiko. Sammen kan vi unngå å belaste rednings- og helsetjenester.
  8. Smil! Hold avstand til andre, men gjerne hils og smil til de du møter på din vei.
  9. Hold deg oppdatert på råd og regler fra helsemyndighetene.

Bak friluftslivets koronavettregler står: Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet, Helsedirektoratet, Norsk Friluftsliv, Den Norske Turistforening, Friluftsrådenes Landsforbund og Oslofjordens friluftsråd.

Les alt om friluftsliv i korona-tiden her. 

 

LANSERING: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv og Dag Terje Klarp Solvang i DNT sørget for å holde riktig avstand under lanseringen av friluftslivets koronavettregler. Foto: Synne Kvam / Norsk Friluftsliv

Del denne artikkelen