Langt færre skal på ski i vinter

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Nye tall viser at antall nordmenn som sier de skal på ski i vinter har gått ned fra 55 prosent til 44 prosent på to år. Norsk Friluftsliv mener den snøfattige vinteren er årsaken, og frykter at framtidens vinterferie blir «vår-ferie». Å gå på ski er en aktivitet som tradisjonelt har stått svært sterkt i… Read more »

Nye tall viser at antall nordmenn som sier de skal på ski i vinter har gått ned fra 55 prosent til 44 prosent på to år. Norsk Friluftsliv mener den snøfattige vinteren er årsaken, og frykter at framtidens vinterferie blir «vår-ferie».

Å gå på ski er en aktivitet som tradisjonelt har stått svært sterkt i Norge, og er populært i alle aldersgrupper. Men i år viser tallene at 1 av 5 nordmenn som gikk på ski i 2015, lar skiene stå i boden i år.

Hele 40 prosent av befolkningen sier at de IKKE kommer til å gå på ski i vinter, mens 15 prosent er usikre, ifølge en landsdekkende undersøkelse foretatt av Ipsos på oppdrag fra Norsk Friluftsliv i januar.

Vinterferie – eller «Vår-ferie»? 
– Dette er en stor endring fra forrige måling, og skyldes sannsynligvis den milde og snøfattige vinteren. Klimaendringer vil over tid påvirke friluftslivet vesentlig. For mange kommer nok «vinterferien» i årene fremover til å bli en tidlig «vår-ferie», spår generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Lasse Heimdal

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv Lasse Heimdal. Foto: Lill Haugen

Tenk alternativt
Heimdal er likevel opptatt av at snømangelen ikke må bli en unnskyldning for å ikke å drive friluftsliv.
– Vi trenger alt det lyset og den mosjonen vi kan få i løpet av den lange vinteren. Vi er derfor nødt til å lære og oppmuntre nordmenn til å bruke naturen på nye måter, om vinteren selv om det mangler snø. Flere har i vinter funnet frem skøyter, går turer med brodder eller har satt piggdekk på sykkelen. Vi kommer også til å se mer av klassiske høst- og våraktiviteter i vinterhalvåret, sier Heimdal, og oppfordrer norske kommuner til å være i forkant og tilrettelegge for andre typer aktiviteter.

Les friluftslivsorganisasjonene tips til vinterferieaktiviteter for store og små!

Likevel: Alt tyder på at både interessen for friluftsliv vokser, tross færre som sier de skal på ski i år. – Friluftsliv er fritidsaktivitet nummer én i Norge, og den jevne medlemsveksten i friluftslivsorganisasjonene viser at friluftslivet står stadig sterkere i befolkningen.

Flest unge voksne
I de yngste aldersgruppene sier likevel over halvparten at de skal på ski i vinter – 52 prosent i aldersgruppen 15-24 år og 51 prosent av 25-39 åringene. Ved forrige måling var det derimot flest i alderen 40-59 år som sa de skulle på ski.

– Det er positivt at mange unge sier de skal på ski, tross en snøfattig vinter, sier Lasse Heimdal.

Nord-Norge på topp
Midt-Norge og Nord-Norge har flest som sier de skal på ski i vinter, henholdsvis 48 prosent og 54 prosent, mens det er flest usikre i Oslo og på Vestlandet.

Norsk Friluftsliv spurte det norske folk i januar 2017: «Kommer du til å gå på skitur i løpet av denne vinteren?» 44 prosent svarer «Ja, helt sikkert». På tilsvarende måling på samme tid for to år siden var tallet 55 prosent, på samme spørsmål. 

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Snøfattig vinter

Lite snø har preget vinteren  over store deler av landet så langt i år, og langt færre sier de skal på ski i vinter, sammenlignet med vinteren for to år siden. Foto: Lill Haugen

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen