Lang færre enn normalt har tenkt seg ut i naturen i påsken

Publisert – Sist oppdatert 20.05.2020
Tekst: Synne Kvam – Foto: Linn Elise Jakhelln

Påske, friluftsliv og nordmenn er tre ting som henger veldig tett sammen. Men dessverre er det en kraftig nedgang blant de som har tenkt til å bedrive friluftsliv og være i naturen i påsken, viser en ny Ipsos-undersøkelse.

– Det synes vi er fryktelig leit, og håper det er på grunn av den spesielle tiden vi er i, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Fellesorganisasjonen for 17 friluftslivsorganisasjoner spør hvert år gjennom en Ipsos-undersøkelse hvor mange som har tenkt seg ut for å bedrive friluftslivsaktiviteter i påsken.

I 2018 var det 77 prosent som svarte ja på spørsmålet om de hadde tenkt til å bedrive friluftsliv i påsken, i 2019 var det 75 prosent – mens i 2020 er det kun 58 prosent som svarer ja.

Tror viruset gir kraftig utslag

Tallene kan tyde på at folk sine planer er preget av den spesielle tiden vi er i, tror Lasse Heimdal.

– Mange pleier å være på hytta og bedrive friluftsliv der, og ser kanskje ikke at de har de samme mulighetene i sitt nærområde. Mens andre sitter i isolasjon og har fått påvist covid-19, eller selv-isolerer seg i frykt for å få viruset, og ikke tør å gå ut. Men så har man også de som vanligvis kommer seg ut fordi de er med på organiserte friluftslivsaktiviteter, som nå står uten tilbud. 

Generalsekretæren i Norsk Friluftsliv gleder seg til de organiserte friluftsaktivitetene kan starte opp igjen, og er bekymret for klasseskillet som pandemien vil skape.

– Vi er sterkt bekymret for at korona-pandemien vil skape et enda større klasseskille i befolkningen når det gjelder fysisk aktivitet, og dermed enda større forskjeller i befolkningens helse. Vi vil trenge minst en ekstra folkehelsemilliard til å re-aktivere befolkningen når denne pandemien er over, sier Heimdal

SKAPER SKILLE: Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, frykter klasseskillet korona-pandemien vil føre med seg, og gleder seg til de organiserte friluftslivsaktivitetene kan starte opp igjen. Foto: Paulina Cervenka

Del denne artikkelen