Kutter støtte til frivilligheten

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

Norge setter ny rekord i helsekostnader – men kutter i støtten til frivilligheten: Forslag til statsbudsjett for 2016 har satt ny rekord i helsekostnader. Helse- og omsorgsdepartementets budsjett er nå på 185 milliarder – 11 milliarder mer enn i 2015. Tar vi med samfunnets øvrige utgifter til helse og omsorg, blir tallet over 317 milliarder.  … Read more »

Norge setter ny rekord i helsekostnader – men kutter i støtten til frivilligheten: Forslag til statsbudsjett for 2016 har satt ny rekord i helsekostnader. Helse- og omsorgsdepartementets budsjett er nå på 185 milliarder – 11 milliarder mer enn i 2015. Tar vi med samfunnets øvrige utgifter til helse og omsorg, blir tallet over 317 milliarder.

 

– Kostnadene er ute av kontroll, og truer velferdssamfunnet. Inaktivitet i befolkningen er en viktig årsak. Da er det underlig at regjeringen kutter i billige forebyggende aktivitetstiltak som kan redusere veksten i helsekostnadene, sier Norsk Friluftslivs styreleder Dag Kaas.

 

Kutter støtte til frivilligheten: Regjeringen foreslår i sitt budsjett for helse og miljø å kutte kraftig i aktivitetstiltak gjennom frivilligheten. Aktivitetsmidler reduseres fra 70 millioner i 2014 til 45 millioner i 2016. I tillegg kuttes støtte til organisasjonene.

 

– Det er fullstendig uforståelig av en blå-blå regjering som i ord hyller frivillighetens innsats, men som i praksis reduserer ressursene.

 

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Styreleder Dag Kaas

Styreleder i Norsk Friluftsliv, Dag Kaas

1 «frivillig» krone blir til mange
– Det skal lite til for å gi store resultater. Derfor er vi nå svært bekymret når regjeringen i sitt budsjett for helse og miljø over to år har kuttet aktivitetsmidlene til frivillige organisasjoner med 25 millioner, sier Dag Kaas.

 

Friluftsliv får folk i aktivitet
Staten brukte ca 6 kroner pr innbygger til å styrke folkehelsen gjennom Friluftslivets år – en liten, men god investering, som har skapt stor friluftslivsaktivitet over hele landet. Kaas påpeker at lavterskelaktiviteter i naturen er av de enkleste og billigste måtene å få folk i fysisk aktivitet.

 

Uforståelig kutt
Helsedirektoratet har anslått samlede samfunnsøkonomiske gevinsten av å få alle inaktive eller delvis aktive til å bli aktive over 455 milliarder kroner årlig – nok en god grunn til å styrke samarbeidet med frivilligheten.

 

– Når vi i tillegg vet at friluftsliv er blant de mest effektive tiltakene for å fremme fysisk aktivitet og styrke helsen i samfunnet, er det uforståelig at helsereparasjonsbudsjettet styrkes med 2 150 kroner pr innbygger, mens regjeringen ikke er villig til å videreføre aktivitetssatsingen i friluftslivet, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

 

– Hvis ikke Stortinget endrer denne politikken blir resultatet avvikling av prosjekter mindre aktivitet gjennom frivilligheten, og desto mer å gjøre for ansatte i det offentlige og i helsesektoren, sier Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

 

Les også:
Ikke brems friluftslivet nå!
Bråstopp for Friluftslivets år 2015

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen