– Kunne ikke stått i jobben om det ikke hadde vært for naturen

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020

Høyres Odd Johan Henriksen stortrives når han får være ute. Hadde han ikke kunnet lade batteriene i naturen mellom slagene på Stortinget, så hadde han ikke greid jobben sin.

Til høsten gir Henriksen seg i politikken og flytter hjem – nettopp for å få mer tid til det han liker best: Gå på ski og nyte synet av fjellene hjemme i Sulitjelma i Nordland.

– Lev i nuet, mens du kan, er rådet fra politikeren som sitter i energi- og miljøkomiteen.

Hva betyr friluftsliv for deg?
– Når man er født på innlandet, så er det fjellet som er friluftsliv. Havet er vakkert, men jeg er ikke så komfortabel der. Det er på fjellet at jeg har hytta mi.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
– Sullisfjellene. Det er der er jeg født og oppvokst, og det var der jeg lærte alt, sier Høyre om fjellene i Sulitjelma.

Har du noen gang overnattet ute?
– Jeg overnattet mye mer ute i ungdommen enn jeg gjør nå, nå har man lært seg til å ville ha det mer bekvemt. Jeg går mye hytte-til-hytte både på norsk og svensk side, og da har jeg alltid med meg fjellduken, slik at jeg kan overnatte ute om været blir dårlig.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
– Jeg har mange spesielle opplevelser. Hvis jeg skal trekke fram noe som jeg synes er spesielt, så blir det det som fascinerer meg om man er på tur i Sullisfjellene i romjula. Da har man et sånt lys at det ser ut som om man går i en tegneserie. Det er en veldig spesiell tid når det er klarvær og sola kommer ikke opp, så det må være når mørketidslyset er på sitt sterkeste. Det er veldig spesielt for vårt område, siden vi ligger så nær polarsirkelen, og lyset er eventyrlig og veldig flott. Hyttene får så spesielt lys, så når røyken stiger opp fra pipene, så kan man innbille seg at man blar i et tegneseriehefte.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
– Jeg har vært så heldig at jeg har hatt gode jobber, lederjobber. Men hvis jeg ikke hadde fått slappet av i naturen, så hadde det ikke gått. Det er ikke farlig å jobbe mye, men det er farlig å ikke få tatt seg inn igjen, og jeg er helt avhengig av å få gjøre det i naturen. Jeg hadde ikke klart å stå i jobben hvis jeg ikke hadde fått ladet batteriene i naturen.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker? Jeg sitter i en komité der man har mange vanskelige saker. Vi skal forvalte naturen, samtidig som man skal bruke naturen. Men den kunnskapen jeg har om naturen gjør meg i stand til å kunne ta beslutninger, særlig de vanskelige. Det å skjønne den balansen mellom forvaltning og bruk skjønner man ved å ha vært mye ute i naturen, og det tror jeg gjør meg i stand til å beholde den balansen i saker.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
– Jeg tenker mer at vi må holde på den gode jobben vi gjør. Vi må greie å balansere mellom det som er tilrettelagt, og det som ikke er så tilrettelagt. Skal man nå mange, så må det være tilrettelagt aktivitet for de som synes det er vanskelig å komme seg ut, samtidig må det være rom for slike som meg, som ønsker å være alene.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
– Når jeg var ordfører så bestemte jeg meg for at vi skulle bli landets beste folkehelse-kommune. Det handler om veldig mye mer, for få hele befolkningen til å komme i aktivitet. Man må legge til rette for alle, og det er de som har det tyngst for å komme ut man må legge til rette for. Man trenger gode nærmiljøanlegg. Når de først kommer seg ut, så kommer de til å skjønne det samme som meg, at det er der ute man kan senke skuldrene. Da kan noen bli fornøyd med det, mens andre vil ta neste steg, og neste steg. Det kan også hende at motorisert ferdsel trengs for å få de inaktive ut dit de ellers ikke ville ha kommet seg, og bruke det spekteret man har. Det er der man får der den store gevinsten.

Har du et friluftslivstips du vil dele med andre?
– Jeg er veldig glad i å gå på ski, men mange synes det er vanskelig å gå på ski, på grunn av smøringen. Jeg kjøpte meg felleski for et par år siden, og det er det beste kjøpet jeg har gjort. Har du dårlig tid, så kan man dra rett ut på ski nesten uansett vær. For de som er glad i å gå på ski, er det genialt.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september
– Da er jeg på hjemmelige trakter, men ja, det vil jeg. Det er en enkel sak å ligge ute.

Foto: Synne Kvam / innfelt bilde: Fjellfarer AS

Les flere politiker-intervjuer her

Dette er Friluftslivets uke

Del denne artikkelen