Kulturminister Lubna Jaffery åpnet Friluftslivets uke

Publisert – Sist oppdatert 21.09.2023
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Pernille Balslev

I åpningstalen kunne statsråden fortelle at det først var som voksen at hun selv fant turgleden. Nå vil hun jobbe aktivt med å senke terskelen for få flere ut i naturen.

Sletta på Sognsvann myldrer av frivillige i alle aldre. De har stått opp tidlig på en hittil overskyet søndag, for å introdusere deg og meg til aktivitetene de selv brenner for.

Nede ved vannet ligger robåter, kanoer og fiskestenger klare, og mange av de oppmøtte har laget til hyggelige bålplasser. Blandet med lukten av bål, kan man også kjenne deilige dufter av mat. Marokkansk gryte med sopp, maisbrød fra Ecuador og egengrillede fiskekaker er bare noe av det man kan smake på når til sammen 20 frivillige organisasjoner byr opp til friluftsfest.

Takker allemannsretten

– Jeg vokste ikke opp med den typiske helnorske ut-på-tur-aldri-sur-kvikklunsj-oppveksten. Mine foreldre pleide ikke å dra meg opp på søndager for å plukke multer eller gå skitur med appelsin i sekken. Men som voksen fant jeg turgleden på egenhånd, og senere i dag skal jeg på sopptur.

Det forteller kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery fra scenen, der hun står for den offisielle åpningen av Friluftslivets uke.

PERSONLIG: Kulturministeren forteller om sitt eget forhold til friluftslivet og naturen. Foto: Pernille Balslev

I dag kan hun melde at hun også er blitt veldig glad i å gå i fjellet, og nå bruker naturen aktivt for å klarne hodet etter en lang dag på jobb.

Rundt scenen, som for anledningen er satt opp på det populære friluftsområdet, står både barnefamilier, unge og gamle. Statsråden benytter sjansen til å minne de oppmøtte på hvor heldige vi er her i Norge som har rett til å bruke naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen.

– På en dag som denne vil jeg også sende en stor takk til de som kom før oss, som laget noe av det vakreste som er skapt politisk, nemlig allemannsretten. Den er en skatt som vi skal være stolte av, verne om og aldri, aldri ta for gitt, sier statsråden.

Vil løfte organisasjonene

I åpningstalen for Friluftslivets uke retter Jaffery ikke bare en takk til allemannsretten, men også til alle de frivillige friluftslivsorganisasjonene over hele landet.

– Dere står på hver dag for å få folk ut i naturen og i fysisk aktivitet, noe som er viktig ikke minst fra et folkehelseperspektiv. Dere er også viktige pådrivere i politikken, blant annet i arbeidet med å få på plass mange gode ordninger der folk kan låne turutstyr, som ski og skøyter, sier hun til de frivillige som er til stede på Sognsvann.

Nettopp ønsket om et godt samarbeid med friluftslivsorganisasjonene, er også noe hun trekker fram i intervju med TV2, som sender direkte fra dagen.

Vi vet at frivilligheten er på vei oppover, men de sliter fortsatt i friluftslivet, og det er viktig at vi får opp aktiviteten der også, så det har jeg lyst til å jobbe med framover, sier kulturministeren, som lover å få til en god dialog med organisasjonene om dette.

FORTSETTER DIALOGEN: Jaffery lover generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, å fortsette dialogen om å styrke de frivillige friluftslivsorganisasjonene. Foto: Pernille Balslev

Del denne artikkelen