Kroppen sin rolle i friluftslivet

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

En dansk artikkel, skrevet av Søren Andkjær, stiller spørsmål ved kroppen sin rolle i friluftslivet. Er vi på jakt etter stillhet og stemninger, eller eventyr og sensasjoner? Hensikten med artikkelen er å undersøke hvor kroppen er i friluftslivet og hvilke former for kroppslige opplevelser ulike former for friluftsliv oppfordrer til. Artikkelen tar utgangspunkt i et historisk perspektiv… Read more »

En dansk artikkel, skrevet av Søren Andkjær, stiller spørsmål ved kroppen sin rolle i friluftslivet. Er vi på jakt etter stillhet og stemninger, eller eventyr og sensasjoner? Hensikten med artikkelen er å undersøke hvor kroppen er i friluftslivet og hvilke former for kroppslige opplevelser ulike former for friluftsliv oppfordrer til.

Artikkelen tar utgangspunkt i et historisk perspektiv om menneskets forhold til naturmiljøet. Videre tar den opp ulike kategorier for moderne friluftsliv i Danmark i dag; naturliv og naturveiledning, tradisjonelt nordisk friluftsliv, friluftsaktiviteter i naturen, utfordringsaktiviteter i naturen og «adventure race».

Kombinasjonen av å være ute i den friske luften og bruke kroppen fysisk har tilsynelatende en stor attraksjonsverdi i det enkle friluftsliv. Det å være ute synes også å ha en relasjon til et begrep om sunnhet og det er tydeligvis en forestilling om en form for kroppslig renhet som forbindes med natur og friluftsliv. Det viser seg også å være et tydelig skille i perspektiv i forhold til hvilke kvaliteter i friluftslivet man prioriterer – det rolige og stemningsfulle vs. det aktive og utfordrende. Fremtidens friluftsliv ser ut til å bli preget av mangfoldighet og kompleksitet og vil romme mange forskjellige kroppslige uttrykk og betydninger i natur og landskap.

Les artikkelen her: På jagt efter kroppen i friluftslivet : Stilhed og stemninger eller eventyr og sensationer?

Del denne artikkelen