Krever stans i prosjekter med grønne sertifikater

Publisert – Sist oppdatert 05.02.2020

Norsk Friluftsliv (tidligere Friluftslivets fellesorganisasjon FRIFO) krever umiddelbar stans i alle prosjekter som finansieres med grønne sertifikater. Vi mener også at politiske konsekvenser må vurderes for de som står bak denne naturødeleggende og ressurssløsende ordningen.   Det var gårsdagens Brennpunkt som avslørte at ordningen med grønne sertifikater er bruk av titalls milliarder uten klimagevinster. Mange… Read more »

Norsk Friluftsliv (tidligere Friluftslivets fellesorganisasjon FRIFO) krever umiddelbar stans i alle prosjekter som finansieres med grønne sertifikater. Vi mener også at politiske konsekvenser må vurderes for de som står bak denne naturødeleggende og ressurssløsende ordningen.

 

Det var gårsdagens Brennpunkt som avslørte at ordningen med grønne sertifikater er bruk av titalls milliarder uten klimagevinster. Mange av prosjektene som finansieres med denne ordningen innebærer tvert i mot miljø-ødeleggelser og nedbygging av store arealer.

les hele sake på NRK

Tidligere statssekretær Heidi Sørensen stod fram i NRK og sa at dette var den politiske saken hun angret mest på. Olje- og energiminister Ola Borten Moe forsvarte ordningen, som OED er ansvarlig for.

 

Avdelingsleder i Statistisk Sentralbyrå, Torstein Bye, er professor i klimaøkonomi.
Bye har sammen med Professor Michael Hoel ved Universitetet i Oslo forsket på ordningen med grønne sertifikater. Begge slo fast at ordningen med grønne sertifikater er “dyr og formålsløs moro» uten effekt for klimaet.

 

FRIFO er ikke motstander av fornybar energi eller et robust forsyningsnett. Men vi er sterkt i mot et stort antall naturødeleggende prosjekter, hvor en av hovedgevinstene skulle være klimaeffekter. Programmet viste at en de største effektene ved ordningen er økt inntjening for energibransjen.

 

Regjeringen må derfor revurdere sin strategi for utbygging av vind- og småkraftverk, iverksette en midlertidig stans i ordningen med grønne sertifikater og bidra til at naturverdiene blir høyere prioritert i kommende energisaker.

Del denne artikkelen