Gavetips som inspirerer til friluftsliv

Publisert – Sist oppdatert 14.03.2024
Foto: Gard Eirik Arneberg

Vi har samlet tips til gaver som passer for alt fra friluftsentusiasten til den som bare har lyst til å komme seg ut litt oftere.

For de fleste er tiden blitt en knapp ressurs, så nettopp tid sammen brukt på noe gøy og givende, er noe av det mest verdifulle du kan gi bort til en du er glad i. Og det er lite som skaper mer glede enn gode uteopplevelser sammen med andre. Her er våre beste tips til gaver som gir uteglede.

Gi bort et kurs

Fordelen med å gi bort et kurs er at mottakeren både får opplevelsen som kurset gir, men også får kunnskapen til å drive med aktiviteten i etterkant. Det kan altså være en skikkelig investering i gode opplevelser.

Har du en venn som er glad i å lage mat, kanskje et soppkurs eller et kurs om spiselige ville vekster hadde vært noe? Eller hva med at dere sammen kan dra på et kajakkurs eller en organisert padletur? Eller hva med et langrennskurs, for den som vil finpusse skiteknikken?

Hvis du selv er god på noe innen friluftsliv kan det også være en flott gave å gi bort et personlig «kurs» i friluftsferdigheter, som for eksempel bygging av gapahuk, fisking, skøyteteknikk eller bruk av kart og kompass.

Hyttetur

En fjelltur eller hyttetur kan bli en stor opplevelse, og det er veldig behagelig for den som får gaven å slippe å tenke på alt det praktiske. Foreslå helst et konkret tidsrom, sett opp en liten plan for turen og forklar at du stiller med togbilletten, teltet eller hyttenøkkelen.

Den Norske Turistforeningen (DNT) har hele 580 hytter over hele landet, som er kjent for sin koselige og uformelle stemning. Vil dere ha hytta for dere selv? På inatur.no finner du tilgjengelige hytter til leie, til en hyggelig pris.

Gi bort et medlemskap

Ved å gi bort et medlemskap i en organisasjon eller forening, kan du åpne mange nye dører for den som mottar gaven. Et slikt medlemskap bringer ofte med seg fordelersom medlemsrabatter på kurs, turer og utstyr, juridisk bistand og  rådgivning, inspirerende medlemsblader, og mye mer. Visste du for eksempel at medlemmer i Norges Jeger- og Fiskerforbund får tilgang til over 200 båter over hele landet?

Her finner du en oversikt over de 18 frivillige friluftslivsorganisasjonene i Norge. Alle tilbyr individuelle medlemskap og er åpne for alle.

Et godt måltid utendørs

Et hyggelig måltid servert ute i naturen er en super gave til både venner og familie, og ikke minst en god anledning til å møtes. Du kan gjøre alt fra å stille med en treretters gourmetmiddag, til å invitere til suppelag rundt bålet eller invitere til en romantisk brunsj med medbrakt.

turmat.no finner du spennende oppskrifter på mat som egner seg på tur. Hva med å for eksempel lage grillet aubergine med parmesan, vietnamesisk pizza med sopp eller franske pannekaker på bål?

En bruktgave som inspirerer til naturopplevelser

Både bruktapper og gjenbruksbutikker er fulle av både flott turutstyr, friluftsklær og sko. Ved å kjøpe brukt er du snillere mot miljøet, samtidig som du kan få tak i produkter av høyere kvalitet til en bedre pris.

Hva med å for eksempel gi bort et godt liggeunderlag, en solid turkniv, en hodelykt, tursko, sovepose, bærplukker, en håndbok om ville vekster eller lignende. Samtidig kan du jo invitere med mottakeren på en tur hvor de får brukt gaven?

Er du redd for å gi bort brukte gaver, kan vi berolige deg med at undersøkelser viser at de fleste synes det er helt greit å få en brukt gave.

Del denne artikkelen