jakt
jakt

Jegerfamilien

Publisert – Sist oppdatert 12.05.2020

NYT HØSTEN PÅ LAVBUDSJETT: I familien Bøe har barna vært med på fjellrypejakt fra de så vidt kunne gå på beina. For dem er det utenkelig å bytte ut ferieturene i ei rimelig leiehytte på fjellet med bølgebrus i Syden.

Denne turfortellingen er plukket ut som ett av tre vinnerbidrag i Norsk Friluftslivs konkurranse «Nyt høsten på lavbudsjett». Her ba vi dere sende inn fortellinger og bilder som viser at store naturopplevelser ikke trenger å koste mye. Vi håper vinnerbidragene kan inspirere flere til å komme seg ut og at du får noen gode tips og triks til hvordan du kan holde kostnadene nede på tur. Bidraget er premiert med en sovepose fra Mammut.

Tekst: Linn Elise Jakhelln / Kari Wallem Bøe
Foto: Kari Wallem Bøe

– Det er ikke helt hverdagslig at det settes opp høstlige, direkte charterflygninger til varmere strøk fra Alta. Så når flyet tar av fra Alta lufthavn med kurs mot Gran Canaria i starten av skolens høstferie, er det bortimot stappfullt av solhungrige Finnmarkinger. De får det nok varmt og deilig! Men gratis er det ikke, ler mor i familien, Kari Wallem Bøe.

For en familie på fem, som de er, ville en slik uke i sydlige strøk fort ha kostet rundt 40.000 kroner. Men Karis familie har aldri vært fristet av tanken på å dra til Syden i høstferien.

– Fjellet, høstfarger, bålfyring, jakting, fisking og ikke minst de gode stundene med familien. Hvor tiden ikke går, men kommer og hvor den fulle oppmerksomheten blir rettet mot hverandre, forklarer Kari.

Det er høstferien for dem, og disse dagene har i mange år vært et av årets familiehøydepunkter.

– Fra barna har vært helt små, har vi foreldre prioritert å legge noen feriedager til disse høstgylne dagene. Vi har reist bort noen dager til områder hvor mobildekningen er dårlig, men muligheten for gode naturopplevelser er tilsvarende god, sier hun.

jakt

Arvet hagle av far

I dag er barna 12, 15 og 18 år. De har vært med på fjellrypejakt fra de så vidt kunne rusle litt selv.

– Femtenåringen har selv tatt jegerprøven og fikk sin egen hagle til konfirmasjonen. Han er veldig klar for å få prøvd den! Min egen hagle arvet jeg fra min far for over 20 år siden og fikk den tilpasset til meg da. Det er ikke fritt for at det hviler en viss nostalgi over det å jakte i så flott natur, som han og elsket, med en hagle som han selv brukte, forteller Kari.

Også far i familien er jeger. Det er takket være hans medlemsskap i Kåfjord jeger – og fiskeforening at familien har fått leie hytta hvor de har tilbragt de fire siste høstferiene.

Fire netter for under tusenlappen

Hytta ligger ved Ongajervi, og er en koselig og velholdt hytte med lang historie, strøm fra solcelle og vindmølle og lett tilgang til drikkevann.

hytta

– Hyttas beliggenhet er helt magisk, rett og slett! Med vannet som ligger rett nedfor hytta, med de majestetiske fjellene som speiler seg i vannet. Med nordlyset som flommer over himmelen på stille høstkvelder og med en fullstendig ro som hviler over området. Man kan fange fin ørret og røye i vannet ved hytta enten fra land eller båt og vanligvis er også rypa lett å finne, sier Kari.

For dette betaler de under 900 kroner for hele familien for 4 overnattinger.

Familien har god erfaring med å jakte ryper i området. Etter fire år på samme plass har de blitt godt kjent med hvor de sitter i terrenget. Årets rypesesong var imidlertid ikke av de beste.

– Etter å ha gått en hel dag, dekket et stort område og knapt sett fugl, valgte vi å være fornøyd med den ene vi fikk og la de få rypene som er igjen der, få være i fred, forklarer Kari.

Lier fulle av tyttebær og blåbær ga likevel en fangst som kom godt med til både middags- og frokostbordet.

tyttebar

Bruktkupp på Facebook

Vindfulle dager på fjellet krever selvsagt at man har gode klær.

– Det trenger ikke koste skjorta om man er litt bevisst, sier Kari. – De to eldste barna har på denne turen bukser arvet etter oss foreldre etter at buksene har «krympet» i skapet…. Jakkene er også etter oss, ikke av nyeste dato, men fortsatt godt brukbare.

Familien følger med på «kjøpe/selge» – sider på Facebook og har gjort mange kupp på turklær – og utstyr der.

tur

 

– Hjemme er dagene fylt med jobb, skole, organisert trening og aktiv bruk av sosiale medier i hver vår krok. Her oppe på fjellet, hvor det ikke er tilgang på noen av delene, kommer vi nærmere hverandre. Praten går løst om lette og dype tema. Barna mimrer om tidligere turer vi har hatt og det gir oss en trygghet på at de valgene vi har tatt, med enkle, rimelige hytter, flotte naturopplevelser, fisketurer, jaktturer, enkel matlaging og mye nærhet er viktig og bra for oss alle. Ferieturene i fjellet bringer oss nærmere hverandre som familie på en helt annen måte enn andre og gjerne dyre ferier til fjerne strøk, avslutter Kari.

 

 

Del denne artikkelen