Inviterer til dugnad for naturen i helgen

Publisert
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Johnny Vaet Nordskog

Søppel i naturen er det vi nordmenn irriterer oss mest over når vi er på tur. Til helgen inviterer Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent hele Norge til å bli med å gjøre noe med det.

12. – 13. september inviteres hele Norge til å ta en tur med mening, og dermed bidra til en nasjonal ryddedugnad for naturen.

– Denne helgen oppfordrer vi alle som har mulighet til å gå en tur og samtidig gjøre en liten innsats som har stor betydning for naturen og trivselen, forklarer Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Tur med mening er et samarbeid mellom Friluftslivets uke og Strandryddeuka, og det er fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent som er initiativtakere.

 

Trenger bare en pose

En Ipsos-undersøkelse fra i sommer viste at forsøpling i naturen er det nordmenn irriterer seg mest over på tur.

Har du lyst til å gjøre ditt bidrag til den nasjonale dugnaden i helgen, trenger du verken å gå langt eller å ha spesielt utstyr.

– De fleste har en sti, en skog eller et friluftsområde i nærheten av seg som kunne trengt litt kjærlighet. Ta med deg en pose og gå en tur der du plukker med deg søppel du finner på din vei. Søppelet kaster du i din egen søppeldunk, forklarer Heimdal.

Målet er at ryddingen også kan kombineres med en hyggelig tur ut, enten alene eller med andre, forteller han.

 

Mange lar matemballasjen ligge

Selv om de fleste er flinke og rydder etter seg på tur, er likevel friluftsliv en betydelig bidragsyter til forsøpling i naturen.

– Dessverre ser vi at mye av søppelet som ligger i naturen er rester etter folk som har vært på tur. Matemballasje og engangsgriller er blant tingene vi ofte ser at folk legger igjen, forklarer Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

Hun håper flest mulig blir med på dugnaden denne helgen, og presiserer at det ikke er meningen at privatpersoner skal håndtere villfyllinger og lignende.

– Dersom man kommer over et område med mer søppel enn man selv kan håndtere, bør dette meldes inn på ryddenorge.no eller i appen Rydde, slik at det kan tas tak i under en ryddeaksjon, sier Gulbransen.

Del denne artikkelen