Insekter

Publisert – Sist oppdatert 20.04.2020

Tema for uteskole uke 16 er insekter.

Etter Primstaven er 13. april den først sommerdagen. Det er vel ikke helt sommer, men det har begynt å krible og kråle av småkryp ute (og inne). Derfor har vi valgt insekter som tema for uteskole i uke 16.

Maur, gresshopper og sommerfugler er så forskjellige, likevel tilhører alle tre samme dyregruppe, nemlig insekter. Les hva som er felles for alle insekter i Store norske leksikon. 

De siste årene har vi blitt mer bevisste på viktigheten av insektene blant annet for pollineringen. Mange har lest boken «Bienes historie» av  Maja Lunde og blitt bekymret, men også nygerrige på hvordan vi kan hindre at fremtidshistorien i boken ikke blir virkelighet. I tillegg til å ha følelser for temaet er det viktig med fakta.

Det er mange gode artikler om dette emnet. Her er en fra NRK med tittelen «Insekter redder livet ditt hver dag«. Fra Regjeringen.no har vi hentet artikkelen «Hvorfor er insektene så viktige«. Forskning.no kommer med informasjon og konkrete tips om hva vi kan gjøre for å redde insektene. Fremtiden i våre hender har også tips om hva vi kan bidra med. Praktisk info med Jon Almaas hadde et innslag der Anne Sverdrup-Thygeson forklarer hvordan taco måltidet vil bli uten insekter. DNT har et intervju med Anne Sverdrup-Thygeson der de er på tur i nærskogen og finner insekter. Hennes kollega Tone Birkemoe hadde et foredrag om «Insektene vi møter på vår vei – og som du (muligens) ikke har lagt merke til«. Her forteller hun mye spennende om spor vi kan legge merke til og litt om livet til forskjellige insekter.

Det er viktig å snakke om insektene som en gruppe der mange arter holder på å dø ut eller er på rødlisten. Men for å forstå hvorfor hver av artene er viktige, så kan det være lurt å bli bedre kjent med enkelte av artene. Man kan finne ut mye interessant når man setter seg inn i de enkelte artene. La elevene velge seg en art hver av de man finner i nærmiljøet. Forskning.no forteller her om noen av Norges mindre kjente insekter. Skrivesenteret har en oppgave der man går ut og finner inspirasjon til en tekst om dyr.

Det kan være spennende for elevene bare å være ute i naturen på jakt etter insekter og studere dem, men det kan også være fint å bruke et undervisningsopplegg eller bruke gode aktiviteter. Her er det noen av dem.

Miljolare.no har et prosjekt om insekter og andre småkryp. Veilederen til prosjektet har mange gode tips.

Uteskoleveven vil at vi skal «Studere mauren» Det kan hende de har lest Salomos ordspråk i bibelen «Gå til mauren, du late, se på dens strev og bli vis!»

Miljøagentene har mange aktiviteter. Vi velger her ut: «Insektsbingo«, «Insekthotell», «Sommerfuglrestaurant«og «Biehjelp»

Naturhistorisk museum har tips om hvordan man kan lage insekthotell.

DyrevernUNG har et viktig budskap som man også bør lære elevene. Nederst i artikkelen er det også undervisnings-tips om maur.

 

Nettsiden og Facebooksiden til «Friluftsliv i skolen»

Tips og spørsmål til skole@norskfriluftsliv.no

Del denne artikkelen