– Ikke tråkk i salaten

Publisert

Og hvordan unngå det? Jo, lær deg forskjellen på innmark og utmark!

I en filmserie med skuespiller Bjørn Sundquist i hovedrollen vil Norsk Friluftsliv minne om allemannspliktene som gjelder i naturen.

Kenneth og Kajsa vet å kose seg på tur. Men det er vel stort sett det.

Scroll ned for Norsk Friluftslivs guide til hvor allemannsretten gjelder – og ikke.

Hvor gjelder allemannsretten – og ikke?

 

Fem tips til hensynsfullt friluftsliv.

  • Lær deg forskjellen på innmark og utmark. Innmark er områder som hustomter, gårdsplasser, dyrket mark, industriareal og liknende områder der turgåere vil være til bry for eier av grunnen. Utmark er det meste av naturen, som skog, fjell, sjø og myrområder.
  • Husk at allemannsretten kun gjelder i utmark. I innmark er reglene slik at du kan gå tur på veier og stier, så lenge du holder god avstand til hus, hytter, hager og gårdstun.
  • Vit at du har lov til å overnatte ute i utmark året rundt, men teltet eller hengekøya skal ikke settes opp nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter.
  • Ta gjerne et bad i sjøen, vann og elver, men husk å holde rimelig avstand til bebodde hus og hytter. Det er ikke lov til å bade fra private brygger uten tillatelse fra de som eier brygga.
  • Du kan padle fritt på sjøen, innsjøer og i elver, men vil du legge inntil en privat brygge må du spørre eieren. I utmark kan du dra båten, kajakken eller kanoen i land for en kortere tidsperiode, men skal den stå lenger må det avtales med grunneier.

Del denne artikkelen