rodlista
rodlista

Nå har norske naturopplevelser fått sin egen rødliste

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln, Jon Bjartnes – Foto: Johnny Vaet Nordskog

Bærplukking, vinterlandskap og stillhet er blant opplevelsene på den nye rødlista for naturopplevelser. Nå kan du stemme på det du er aller mest redd for å miste.

Vi har lenge hatt rødlister for sjeldne arter og truede naturtyper. Nå har vi også fått den aller første Rødlista for truede naturopplevelser, på initiativ fra WWF Verdens Naturfond og Norsk Friluftsliv.

Basert på forslag fra publikum har en uavhengig jury valgt ut disse ti opplevelsene til en plass på den nye rødlista: Bråkete fuglefjell, bærplukking, fritt rennende vann, hundremeterskogen, intakt natur, kulturlandskap, levende jakttradisjon, stjernehimmelen, stillheten og vinteren.

Les juryens begrunnelser og stem på opplevelser som er verdt å bevare

– Natur og opplevelser berører folk

– Vi fikk inn mange nydelige og viktige forslag til lista fra hele landet. Natur og opplevelser berører folk, tydeligvis – og heldigvis. For verden endres raskt – og bevissthet om hva vi er glade i og vil ta vare på er viktig for å få noe gjort, sier juryleder Sigri Sandberg, til daglig naturjournalist og forfatter. Hun håper folk vil lese sine egne personlige opplevelser inn under hvert punkt.

Uavhengig jury

Rødlista er blitt til på initiativ fra WWF Verdens Naturfond og Norsk Friluftsliv. De inviterte hele Norge til å fortelle om naturopplevelser de er redde for å miste. Nå har en uavhengig jury plukket ut ti av disse opplevelsene. Foruten juryleder Sigri Sandberg består den av biolog Dag O. Hessen, journalist Kari Toft, rådgiver marin forsøpling, Malin Jacob og friluftsmann og redaktør Knut Brevik.

– Minner oss om hva som står på spill

– Juryens liste viser at flotte og tradisjonsrike natur- og friluftsopplevelser som er viktige for mange av oss her i Norge, faktisk er under press fra flere hold. Noen ganger trenger vi å minne oss selv om hva som står på spill. Da kan det også bli lettere å justere kursen når det trengs. Det gjelder både for politikere, næringsliv og deg og meg, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Klima, utbygging og søppel

Truslene mot opplevelsene på lista, er mange og varierte.

– Vi har varmere klima. Vi bygger kraftverk, veier, hytter og hus. Nye arter kommer inn i den norske naturen, andre blir mer eller mindre borte. I skogen er det stort sett flatehogst som gjelder. Det blir mer av plastsøppel og nye former for forurensning. Til sammen blir det tydelig at vi ikke lenger kan ta naturen for gitt. Alt dette gjør også noe med naturopplevelsene våre, sier Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Ber folk stemme på opplevelser de ikke vil miste

Selv om juryen har valgt ut ti opplevelser til rødlista, er den likevel ikke helt klar ennå. Forslagene er nemlig ikke rangert. Nå inviteres publikum til å stemme på opplevelser de mener er aller mest verdt å bevare.

– Rødlista for naturopplevelser er ikke vitenskapelig som rødlistene for arter og naturtyper. Til gjengjeld tar vi folks naturkjærlighet og naturfølelse på alvor. Derfor inviterer vi nå hele Norge til å stemme på den naturopplevelsen de er aller mest redd for å miste, sier Solhjell i WWF.

Her kan du stemme på den naturopplevelsen du er mest redd for å miste.

 

Del denne artikkelen