Hvor møter du din neste bestevenn?

Publisert – Sist oppdatert 10.02.2020
Tekst: Paulina Cervenka – Foto: Paulina Cervenka

Ahmad Al Halabi (31) flyktet fra Syria for tre år siden. Han kom fra et liv i krig til fredelige Norge. Nå leter han etter tilhørighet i sitt nye hjem. Kan friluftslivet være svaret?

– Har du sett Pianisten? Den filmen beskriver nesten akkurat hvordan livet mitt har vært.  Den beskriver valgene, lidelsen og forandringen som skjer i et menneske når man lever i krig, forteller Ahmad.

Å skape et liv i krigen

Norsk Friluftsliv møter han i den lille hytta han leier i åssiden over Lillehammer. Fra inngangsdøra har han utsikt utover dalen. Det klinger i bjeller fra sauene på beitet og inne i hytta kvitrer kanarifuglen Absoon. Han har nylig flyttet hit fra Haugesund fordi han fikk en jobb som tekstilingeniør. Ahmad forteller om de to årene han bodde i krig.

– Aleppo var en av verdens eldste og vakreste byer. Den er på UNESCOs verdensarvliste. Når man gikk i gatene, gikk man i fotsporene etter romerne, araberne, korsfarerne og mongolene. Det føltes som om det var sjel i hver eneste brostein. Nå er det bare en trist by i ruiner.

For tre år siden kom Ahmad til Norge. Familien hans er spredd utover hele verden. Kun foreldrene og to av syv søsken er igjen i Syria.

– Jeg prøvde å skape et liv midt i krigen, men alle forsøkene mine endte med katastrofe. Huset jeg bodde i ble bombet to ganger. Jeg prøvde å starte en internettkafé, men den ble plyndret. En stund jobbet jeg som krigsfotograf, men klarte ikke mer da jeg så liket av et barn for første gang.

Til slutt flyktet han til Tyrkia der han jobbet i to år. Han kjempet mot depresjon og slet seg gjennom tunge arbeidsdager. En dag fikk han nok. Han bestemte seg for å ta den farefulle reisen med gummibåt til Hellas.

– Jeg var utslitt av livet og orket ikke mer, jeg ville reise vekk eller dø i forsøket.

 

Naturen

Reisen brakte ham til Norge og Ahmad ble raskt glad i den norske naturen.

– Syria er et land med lite natur. Mange dyr har blitt utryddet etter hundrevis av år med uregulert jakt, forteller han.

Derfor verdsetter han hvor nær naturen kan være i Norge.

– Jeg håper vi ikke ender opp med å ta naturen vi har her for gitt. En av mine fineste naturopplevelser var faktisk hjemme hos en venninne. Hun ropte på meg fra verandaen. Ute i hagen sto det to rådyr. For meg var det helt magisk! Jeg kunne ikke tro at man kunne komme nær så store dyr uten at det var farlig.

Himmelen uten mennesker

Til tross for en ny og trygg hverdag i Norge, opplever Ahmad utfordringer. Ensomheten er den største prøvelsen. Det er derfor han har søkt seg til friluftslivet.

– Motivasjonen for å bli med på en aktivitet er å møte nye mennesker og å komme ut av depresjonen. Jeg føler meg ofte isolert. Jeg ønsker å skape et hjem her i Norge, men et hjem uten mennesker er ikke et hjem. Som man sier i Syria: Himmelen uten mennesker er ikke et fint sted å være.

– Jeg ønsker å skape et hjem her i Norge, men et hjem uten mennesker er ikke et hjem.

Ahmad forteller at han prøver alt som er gratis og tilgjengelig. Han har jobbet frivillig i Kirkens bymisjon og KM-speiderne, han går på språkkafé og driver med yoga i naturen. Slik ble han kjent med noen nordmenn.

– Det er mange fine tilbud, men jeg savner aktiviteter hvor jeg og andre flerkulturelle kan møte nordmenn på vår egen alder. Jeg tror det er viktig for begge parter at man har gode arenaer for å møtes. Jeg blir for eksempel redd for nordmenn, dersom jeg ikke blir inkludert. Nordmenn blir redde og usikre hvis de ikke kjenner mennesket bak navnet ‘Ahmad’ eller ‘Muhammed’.

Norsk Friluftsliv spør om han har noen råd til andre som er i hans situasjon:

– Vi er nok alle veldig ensomme. De fleste av oss som kom hit i 2015 er stort sett unge, single menn. Det er lettere for familier, de kan bli kjent med andre gjennom barna. Det beste man kan gjøre er å lete etter aktiviteter som inkluderer nordmenn. Ikke være redd for å bli den første som heter Ahmad i gruppen. Friluftslivet kan være der du møter din neste bestevenn. Du vet aldri.

Del denne artikkelen